Actualitate

Granturi de 41 de milioane de lei pentru antreprenorii din R. Moldova

Granturi de 41 de milioane de lei pentru antreprenorii din R. Moldova

Încă 72 de antreprenori din Republica Moldova beneficiază de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea afacerilor, prin intermediul Programelor Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Valoarea granturilor oferite astăzi din partea Guvernului, a Uniunii Europene și a Băncii Mondiale se ridică la 41 de milioane de lei.

BFCO

Mariana Mitrofan din satul Voloave, raionul Soroca, este cunoscută în regiune pentru baba neagră pe care o prepară în cuptor, după rețeta moștenită de la bunici. Ea a decis să-și extindă afacerea, astfel ca tradiționalul produs să ajungă pe masa fiecărui basarabean prin intermediul rețelelor de magazine. Pentru asta, însă, trebuie să-și mărească producția. Antreprenoarea a apelat la programele ODA și a câștigat un grant de 200 mii de lei pentru achiziția de noi utilaje.


MARIANA MITROFAN antreprenoare: „Coacem un cuptor două, în fiecare săptămână. De exemplu, sâmbătă avem târg, de vineri începem pregătirile. Solicitări sunt multe, cienții sunt foarte mulțumiți de calitatea care o oferim, produsul este natural cu ingredient de casă. Dorim să ne extindem, poate să ajungem în marketuri, la export”.


Iar Gheorghe Tutunaru, din Chișinău, a beneficiat de 2 milioane de lei. Antreprenorul are o companie care produce articole din lemn şi, cu ajutorul grantului, va putea să-și extindă afacerea și să exporte mobilă pe piața europeană.

BFCO


GHEORGHE TUTUNARU antreprenor: „Compania prestează servicii la producătorii de mobile, fațade, elemente de decor, piese sofisticate pe care alte companii nu și le pot produce. Cu ajutorul grantului vom procura utilaj pentru a mări productivitatea, numărul de angajați. Urmează să producem și o mobilă în serie, cu care să ieșim și la export”.


În total, 72 de companii au primit granturi pentru dezvoltatea afacerilor. Dintre acestea, 19 sunt sprijinite de Uniunea Europeană cu 9,6 milioane de lei, 51 de firme primesc 31,8 milioane lei de la Guvernul Republicii Moldova, iar Banca Mondială acordă finanțare de un milion de lei pentru două companii.


VADIM CODREANU director executiv ODA: „Peste 50 la sută din gratnturi sunt oferite pentru sectorul inductrial, integrarea lanțului valoric. Alte 30% sunt acordate pentru servicii, pentru afaceri în servicii și 20% pentru afaceri agro-alimetare și ecologizarea afacerilor”.


AURELIU CASIAN director executiv UIPAC: „Banca Mondială întotdeauna a fost un partener de încredere pentru Guvernul RM. Recent a fost negociat un proiect nou care presupune atât sprijin direct, în formă de granturi, finanțări nerambursabile, la fel și sprijin indirect”.


Potrivit ministrului Dezvoltări Economice, din 2025, numărul antreprenorilor care vor beneficia de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor va crește, datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană”.


DUMITRU ALAIBA ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Avem tot mai multe opotunități din partea UE. Aici știrile bune vin prin același plan de creștere economică care urmează să operaționalizat în anul care vine. Doar prin acest instrument, pentru antreprenori, 5 mii de afaceri noi urmează să fie susținute. 25 de mii de afaceri existente în următorii trei ani urmează să primească susținere din partea UE."


În acest an, 595 de antreprenori au beneficiat de granturi în cadrul programelor Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Valoarea investițiilor depășește 250 milioane de lei, dintre care 179 de milioane de lei provin din bugetul de stat, iar 54 de milioane de lei au fost oferite de Uniunea Europeană prin proiectul "UE pentru IMM-uri".

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter