Cultură

Cele mai noi producții românești, premiate la festivalurile internaţionale, vor putea fi văzute la noua ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

Cele mai noi producții românești, premiate la festivalurile internaţionale, vor putea fi văzute la noua ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

Cele mai noi producții românești, premiate la festivalurile internaţionale, vor putea fi văzute la noua ediție a evenimentului cinematografic de tradiție Zilele Filmului Românesc la Chișinău. Evenimentul este deschis astăzi, cu proiecţia celui mai recent film realizat de Cristian Mungiu, "R.M.N." iar biletele pentru gala de deschidere sunt deja epuizate.

Festivalul cinematografic va fi deschis de pelicula R.M.N, o dramă realizată în 2022 de Cristian Mungiu, cel ce semnează regia dar și scenariul.

CRISTIAN MUNGIU, regizor: „R.M.N este o poveste despre noi ca oameni. Despre firea noastră care nu întodeauna este empatică pe cât pretindem. Prin urmare, aştept cu mare nerăbdare discuţia din această seară. Îmi doresc foarte mult să văd în câtă măsură povestea filmului se percepe şi aici cum am avut sentimental că s-a perceput în anumite locuri în România.”

La editia a 9-a a Zilelor Filmului Românesc vor fi proiectii pentru toate gusturile chiar dacă secțiunea principală este dedicată filmelor noi.

DUMITRU GROSEI, manager general ZFR Chişinău: „A doua secţiune este focus şi ne focalizăm pe unul dintre cei mai importanţi regizori, actor sau cineast care este încă în viaţă şi care mai are producţii în timpul de faţă şi prezentăm trei din filmele sale cele mai importante. Anul acesta îl avem pe Cristian Mungiu. După asta avem secţiunea retro în care încercăm, asta este mai mult cu scop didactic, să facem o introducere în istoria fimlului românesc.”

IONUŢ MAREŞ, selecționer program ZFR: „Publicul poate să-şi facă o ideie despre evoluţia şi transformarile prin care au trecut cinematografia românească în ultimele decenii. Mai vreau să menionez şi filmul pentru copii.”

VALENTINA IUSUPHODJAEV, director, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova: „Publicul din afara Chişinăului tot va beneficia de film, de cultură. Ştim cu toţii că în afara Chişinăului se întâmplă puţine lucruri, or spectatorul aşteaptă aceste filme. Ne-am convins de acest lucru.”

ADRIAN DUPU, secretar de stat, Departamentul pentru Relații cu Republica Moldova a guvernului României: „Departamentul pentru Relații cu Republica Moldova finanţiază pentru al treilea an consecutiv, acest eveniment care a deveni unul de referinţă pe agenda culturală din Republica Moldova”.

MONICA BABUC, director, Institutul Cultural Român Chișinău: „Este meritul acestei echipe organizatorice extraordinare care se preocupă ca golul, lipsa cinematografiei în viaţa spăirituală, culturală a românilor din Republica Moldova să fie acoperit cu cele mai bune şi cele mai notorii realizări ale cinematografiei române.”

Zilele filmului Românesc vor dura 4 zile, iar intrarea este liberă. TVR MOLDOVA este partener medie general al evenimentului.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter