Social

Temperaturile insuportabile din ultimele zile provoacă și înmulțirea insectelor dăunătoare

post-img
ploșniță de pat

Temperaturile insuportabile din ultimele zile aduc o problemă în plus – gândacii şi ţânţarii se îmulţesc mult mai repede iar cei mai afectaţi sunt locuitorii blocurilor vechi de locuinţe. Aşa se face că firmele specializate în dezinsecţie înregistrează de două ori mai multe solicitări decât în alte perioade ale anului.

FTR

Locatarii acestui bloc din satul Dobrogea, municipiul Chişinău, se plâng că puricii le-au invadat apartamentele. De vină ar fi temperaturile ridicate, dar și numărul mare de rozătoare și animale fără stăpân din zonă.

„Hainele le înşir după casă şi de acolo mereu aduc câte ceva în casă, deoarece fereastra de la subsol e chiar acolo unde înşir eu hainele. Provoacă disconfort pentru că copii mii pişcă, pe mine mă pişcă.”

„De guzgani nu am auzit, dar pisici şi câini sunt, slava Domnului. Iată acolo este o persoană care iese afară şi hrăneşte câinii, pisicile şi i-am făcut observaţie odată.”

LIDIA MARTINIUC, contabil, Asociaţia de locatari, satul Dobrogea: „Vreo două mii şi ceva de locuitori au de suferit din cauza aceasta. Avem zece blocuri. Nu în toate sunt, dar în majoritatea. Purici sunt în fiecare an. Până acum am făcut dezinsecţia cu autorul nostru propriu. Cumpăram şi pulverizam. Acum sunt foarte mulţi şi cred că cu efortul nostru nu o să mai fie efect. De aceea ne-am hotărât la o companie de specialişti.”

Reprezentanţii firmelor specializate spun că solicitările pentru dezinfecţie, dezinsecţie si deratizare s-au dublat în ultima perioadă.

FTR

ANDREI UNGUREANU, director, firmă de dezinsecţie: „S-au dublat practic solicitările clienţilor. Cele mai multe ca şi în momentul de faţă sunt blocurile vechi în care există subsoluri, în care sunt şobolani, şoareci şi care necesită dezatizare şi dezinsecţie obligatorie. S-au dublat şi solicitările referitor la gândacii de bucătărie. Dacă este să clasăm insectele după solicitări ar fi gândacii de bucătărie, după care ar urma ploşniţele de pat, care sunt cam la acelaşi nivel. După urmează puricii şi deratizare şoareci şi şobolani.”  

Puricii pot provoca oamenilor reacții alergice severe, spun specialiştii.

ŞTEFAN RUSU, şef, Laboratorul Parazitologie și Helmintologie, Institutul de Zoologie: „Aceşti ectoparaziţi de la animale ne mai pişcă şi pe noi. Ectoparaziţii de la animale nu le place gazda omul, dar provoacă diverse alergii, disconfort. Totuşi, parazitul e parazit şi încearcă să găsească sursă de existenţă. Şi dacă nu este pisica mai trece şi la om.”

Temperaturile tot mai ridicate din ultimii ani au făcut nu numai ca insectele să fie tot mai multe ci au dus şi la apariţia unor noi specii pe teritoriul Republicii Moldova.  

GALINA BUŞMACHIU, şef, Laboratorul de Entomologie, Institutul de Zoologie: „Am făcut un total şi avem mai mult de 20 de specii noi din anul 2000 au apărut pe teritoriul Republicii Moldova, multe deintre care s-au aclimatizat şi deja ne fac probleme. Putem menţiona ambii tigri ai platanului şi stejarului, anul acesta a apărut la noi şi musca păun care a fost constată în Prutul de Jos. Ţânţarul tigru "aedes albopictus" din 2021 este cunoscut în Republica Moldova.”

În Republica Moldova există peste 16 mii de specii de insecte, dintre care 23 de specii invazive care pot crea probleme oamenilor, animalelor sau plantelor.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter