Economic

Autorităţile din Republica Moldova caută un depozit în care să stocheze motorina oferită de România ca ajutor umanitar pentru agricultori

Autorităţile din Republica Moldova caută un depozit în care să stocheze motorina oferită de România ca ajutor umanitar pentru agricultori

Autorităţile din Republica Moldova caută, de patru luni, un depozit în care să stocheze motorina oferită de România ca ajutor umanitar pentru agricultori. Foarte puţini antreprenori locali au capacităţile necesare de depozitare. Din septembrie şi până acum, niciunul nu a participat la licitaţiile organizate de Agenţia Rezerve Materiale. Asociaţia "Forţa Fermierilor" a cerut astăzi explicaţii de la reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Aproape 1500 de fermieri, afectaţi de seceta din 2022, sunt beneficiari ai ajutorului în carburant oferit de România. Ei au depus dosarele la AIPA încă în luna septembrie dar, nici până acum, nu știu cu certitudine CÂND îşi vor putea primi carburanţii. Abia pe 18 decembrie, Comisia interdepartamentală pentru ajutoarele umanitare a aprobat lista beneficarilor și calculele de repartizare a ajutorului umanitar.

ALEXANDR SLUSARI, director executiv, Asociaţia "Forţa Fermierilor": „Epopeea durează din noiembrie 2022. Atunci după întâlnirea cu  doamna Maia Sandu, doamna preşedinte a solicitat sprijin sub formă de ajutor umanitar de la România. Agricultorii nu-şi pot planifica activitatea şi tot ne întreabă, care e situaţia cu această motorină. Dar din păcate iată că în ultimele două săptămâni, noi practic suntem ignoraţi. Ministerul Agriculturii nu răspunde deloc la mesajele noastre.”

Reprezentanţii Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură susţin că au pus la punct toate formalităţile şi Agenţia Rezerve Materiale e responsabilă de primirea şi distribuirea carburanţilor. Potrivit directorului instituţiei, Marin Lisî,  cele patru mii de tone de motorină vor fi livrate de România doar după ce va fi găsit un depozit pentru stocarea temporară.  

MARIN LISÎ, director, Agenţia Rezerve Materiale: „La 18 septembrie, şi repetat la patru octombrie curent, Agenţia Rezerve Materiale a organizat licitaţia publică. Însă ambele nu au avut loc, din motivele lipsei de ofertanţi.”

Astfel că, în prezent, conducerea Agenţiei Rezerve Materiale are negocieri directe cu petroliştii locali. Se speră că, până la sfârşitul lunii ianuarie, să se găsească un depozit unde să poată fi stochată motorina destinată fermierilor. Problema e că cel mai mare operator local, care are capacităţile necesare de stocare, e în proces de insolvabilitate. Reaminitim că, ministrul Agricultuirii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunţat încă din aprilie 2023 că autorităţile de la Bucureşti au acceptat să ofere 4 mii de tone de motorină, sub formă de ajutor umanitar. Cu 3 ani în urmă, Guvernul României a aprobat un pachet de sprijin similar pentru Republica Moldova. Atunci, autoritățile de la București au acordat cu titlu gratuit 6 mii de tone de motorină care i-au ajutat pe agricultori basarabeni să înfrunte mai ușor efectele secetei.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter