Justiție

Astăzi a fost ultima zi de depunere a dosarelor la concursul pentru ocuparea funcţiei de Procuror General al R. Moldova. Patru candidaţi şi-au depus dosarele

Astăzi a fost ultima zi de depunere a dosarelor la concursul pentru ocuparea funcţiei de Procuror General al R. Moldova. Patru candidaţi şi-au depus dosarele

La sfârşitul lunii iunie am putea afla numele noului Procuror General al Republicii Moldova. Astăzi a fost ultima zi de depunere a dosarelor la concursul pentru această înaltă funcţie şi, până acum, s-au înregistrat patru candidaţi. Printre aceştia, actualul procurorul general interimar, Ion Munteanu, dar şi şeful adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Octavian Iachimovschi. Ei au participat, de altfel, şi la concursul din februarie care a fost anulat.

Octavian Iachimovschi şi-a depus dosarul ieri, însă ceilalţi trei candidaţi: actualul procuror general interimar, procurorul anticorupţie Alexandru Cernei şi juristul Vornicescu Grigore s-au decis abia în această după amiază. Reprezentanţii Consiliului Superior al Procurorilor spun că următoarea etapă e proba interviului şi că ar fi ideal să se desfăşoare la finalul lunii mai.

DUMITRU OBADĂ, preşedinte CSP: Urmează să solicităm organelor de control: ANI, SIS, CNA, avizele respective. Din perspectiva integrităţii şi alte chestiuni din domeniul securităţii naţionale. În termen de 20 de zile urmează, de asemenea, să determinăm admisibilitatea dosarelor în concurs şi să stabilim data interviului. Similar cum a fost în procedura precedentă.

Precizăm că, înainte de a fi anunţat concursul pentru aceasta înaltă funcţie, membrii CSP au modificat regulamentul pentru a spori transparenţa procesului şi pentru a evita motivele care au dus la eşuarea întregii proceduri, în urmă cu o lună.

DUMITRU OBADĂ, preşedinte CSP: Membrii Consiliului sunt conştienţi de necesitatea de a asigura stabilitatea în funcţie de procuror general. Avem candidaţi viabili în concurs. Trebuie să vedem admisibilitatea dosarelor şi sunt optimist că vom reuşi.

Amintim că alegerea procurorului general este una dintre condiţiile puse Chişinăului de Comisia Europeană pentru începerea negocierilor de aderare la UE.

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: Ultima recomandare rămasă spre implementare pentru ţara noastră este cea care ţine de numirea unui procuror general şi de procesul de vetting şi de numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiţie. În procesul de numire a procurorui general interimar este important să asigurăm transparenţa de numire şi transparenţa procesului de selecţia în baza unui proces meritocratic.

Concursul pentru această funcţie a fost anulat pe 8 februarie, la câteva zile după ce Octavian Iachimovschi a fost desemnat candidat la șefia Procuraturii Generale. Atunci, CSP a constatat că procesul a fost viciat de Olesea Vîrlan, cea care l-a depunctat pe actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. Ulterior, Vîrlan a declarat că a fost o greşeală şi a demisionat. Funcţia de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter