Cultură

Biblioteca „Onisifor Ghibu” îl omagiază pe Vladimir Beșleagă printr-un eveniment literar

post-img
Biblioteca „Onisifor Ghibu” găzduiește astăzi un eveniment literar dedicat unuia dintre cei mai valoroși scriitori ai literaturii române din Basarabia – Vladimir Beșleagă.
Sursa foto: radiomoldova.md

Biblioteca „Onisifor Ghibu” găzduiește astăzi un eveniment literar dedicat unuia dintre cei mai valoroși scriitori ai literaturii române din Basarabia, Vladimir Beșleagă. Personalitatea, opera și moștenirea sa culturală sunt omagiate prin lansarea volumului „Mălăiești – Închenare”, o lucrare ce adună amintiri, reflecții și adevăruri istorice filtrate prin vocea lucidă și sinceră a scriitorului.

Evenimentul, care începe la ora 15:00 în sala „Nuciferă” a bibliotecii, reunește prieteni, colegi de breaslă, admiratori și oameni de cultură care doresc să celebreze spiritul viu al celui care a fost și rămâne Vladimir Beșleagă.

„Scriitorul Vladimir Beșleagă nu trebuie pus la timpul trecut. El este și va rămâne unul dintre autorii care au scris cu adevăr și curaj în paginile literaturii române din spațiul basarabean”, a declarat Vitalie Răilean, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

Volumul lansat astăzi este rezultatul unei colaborări intense între Beșleagă și scriitorul Dumitru Dan Maxim în ultimele luni din viața autorului. Este o carte-confesiune și, totodată, o pagină de istorie despre satul său natal, Mălăiești, despre copilărie, suferință, memorie și destin.

„Am avut onoarea de a lucra împreună la această carte până în ultimele sale clipe. A fost o muncă emoționantă, dar plină de sens și lumină”, a mărturisit Dumitru Maxim.

Vladimir Beșleagă, autorul celebrului roman „Zbor frânt”, a fost un model de demnitate și luciditate. Până în ultimele zile a venit zilnic la bibliotecă, dialogând cu colegii și continuând să-și revizuiască manuscrisele. A fost un luptător pentru adevăr, pentru limba română și pentru identitatea națională, spun apropiații săi.

Invitații au amintit un fragment din unul dintre epitafurile lăsate de Beșleagă:

„Fă, Doamne, să mor de trei ori. Prima oară acolo unde m-am născut și am crescut la Mălăiești, acolo să fiu îngropat. A doua oară aici unde am înflorit și am dat rod la Chişinău, aici să fiu înmormântat. A treia oară acolo unde am visat să mă nasc, să cresc, să înfloresc și să dau rod la Iași. Acolo să fiu înhumat. Fă, Doamne, să mor de trei ori..”

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter