Suntem în sezonul căpuşelor, insecte ce pot provoca boli grave, cum ar fi borelioza sau Lyme. Deocamdată, în parcurile din Chişinău nu s-au făcut dezinsecţii, aşa că oamenii trebuie să fie atenţi și să ia măsuri de prevenție. Cei care au fost muşcaţi, pot face un test imunologic sau molecular pentru a vedea dacă insecta era purtătoare de infecţii.
La Spitalul Clinic Municipal de Copii "Valentin Ignatenco" vin zilnic părinţi cu micuţii lor muşcaţi de căpuşe. Localizate pe corpul omului, insectele se hrănesc cu sânge şi pot elimina diverși agenți patogeni. ANGELA LEANCĂ, medic neurochirurg: Totuşi ei vin nu din prima zi, vin din a doua zi, a treia zi când copii acuză disconfort şi durere locală. Noi avem ale noastre proceduri cum se scoate total, se dă insecta la mână părinţilor cu recomandare de monitorizare pentru 72 de ore a temperaturii, local să fie prelucrare cu antiseptic, alcool, betadină, verde de briliant. Exista mai multe specii de căpușe. Unele pot transmite boli deosebit de grave, precum babesioza, Lyme, febra butonoasă şi encefalita de căpușă. Medicii recomandă ca insecta să fie extrasă de un specialist. VALERIU URSAN, chirurg generalist: Dacă rămân particule de căpuşă este nevoie de a efectua o mică intervenţie chirurgicală cu scopul extragerii. Problema boreliozei este că multe cazuri rămân nediagnosticate. În multe cazuri borelia poate stagna în organism luni, ani fără ca să manifeste. În laboratorul unui spital privat din Chişinău se efectuează analize imunologice sau moleculare. Astfel se poate stabili clar dacă insecta era purtătoarea unor infecţii. Un alt test, cel imunologic, poate fi realizat după trei săptămâni de la muşcătură, timp în care organismul face anticorpi, iar medicii vor putea stabili tratamentul potrivit. „Nu trebuie să rămână nici o parte din căpuşă în piele. Ea nu trebuie să fie uscată, aceasta este cel mai important pentru a fi acceptată pentru analiză.” ALEXANDR MOROZOV, biolog molecular: Trebuie să fie testat şi sângele pentru prezenţa anticorpilor pentru anumite boli. Asta o să fie borelioza sau rechicioza, babizioza. Anul acesta a fost pentru prima dată depistată babezioza, formă activă în sânge. Alexandr Morozov este doctor în biologie şi parazitologie şi spune că timp de trei ani a colectat şi testat mai multe căpuşe. Astfel, a stabilit că 25 la sută dintre insecte erau purtătoare ale infecţiei Borelia.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 249 de cazuri de îmbolnăvire cu boala Lyme, 88 fiind în rândul copiilor cu vârste de până la 17 ani. Administraţia "Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi" spune că, în parcurile din Chişinău, campania de dezinsecţie împotriva căpuşelor va începe abia după sărbătorile pascale. REPORTER: IRINA MIHAILICI Imagine: Mihai Lisnic