În 32 de ani de independenţă, din Republica Moldova au plecat peste un million de oameni. Se duc profesorii, medicii, inginerii, forță de muncă tânără iar pierderile sunt incalculabile. Se despart soți de soții, părinți de copii iar implicațiile sociale sunt grave. Cauzele sunt binecunoscute – nivelul scăzut de trai, putine perspective de dezvoltare, corupție, birocrație, justiție și clasă politică aservite. Urmează un nou reportaj în cadrul Campaniei „Moldova (In)dependentă”.
DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Lângă staţia de autobuz din centrul satului Șendreni, un loc pe unde trec zilnic zeci, poate sute de oameni, găsim un panou informativ plin cu anunţuri privind locuri de muncă disponibile în străinătate. E o imagine pe care o vedem, de fapt, în multe localități din Republica Moldova. Un semn al migrației care afectează aproape fiecare familie din ţară.”
„Ei vin pe o lună, fac case şi aici, şi acolo cumpără… înapoi nu cred să vină… se duce… tineretul. Dar ce să facă aici? Chiar eu, pensionară, am 2200 de lei pensie. Pentru ce îmi ajunge mie?”
„Iată eu aduc apă tocmai de acolo, s-a terminat apa din fântână. Tocmai la deal trebuie să mă duc. Iacă amuş vin alegerile şi spun prin gazete – tot facem. Sunt deputaţi din sat, dar nimic nu se arată. Satul e bătrân.”
Aceasta este imaginea unui sat care întruchipează, de fapt, imaginea ţării – cu localităţi îmbătrânite, cu părinţi care nu-şi văd copiii cu anii. După 32 de ani de independenţă, suntem dependenți de migraţie, de condițiile oferite de occident. Și pentru că basarabenii migrează neîncetat, statul rămâne fără specialişti.
ANNA GHERGANOVA, şef Direcție, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: „Da, noi avem deficit de forţă de muncă şi în construcţii, şi în agricultură deja, şi în toate sectoarele în principiu. Despre acest lucru, angajatorii vorbesc deschis şi solicită tot mai mult să aducem forţă de muncă străină. În fiecare an, câte 100 de mii, arată datele statistice, se majorează numărul celor care au plecat peste hotare - asta în ultimii trei ani.”
Migraţia afectează toate sectoarele sociale. Printre cei ce părăsesc ţara sunt şi mulți profesori. În prezent, din şcolile din Republica Moldova lipsesc peste doua mii de profesori.
DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Eu am zis şi cu alte ocazii, datele acestea trebuie privite cu un anumit grad de scepticism. Deficitul real e mult mai mare, doar că la moment îl acoperim prin faptul că anumite cadre didactice predau mai mult decât este norma didactică stabilită. O bună pondere din absolvenţii de la pedagogie nu aleg să meargă ulterior în şcoală. Şi aici, a fost majorată acea indemnizaţie de la 120 de mii la 200 de mii de lei. Sperăm că asta va avea un anumit efect. În acelaşi timp ne propunem ca ministerul să participe mai activ în procesul de repartizare.”
Și medicii au bagajele pregătite. În 2023, la Universitatea de Medicină din Chişinău s-au înscris cu 20 la sută mai mulţi tineri. Dar tot în acest an, conform datelor oferite de ANSP, sistemul medical înregistrează o lipsă de aproape 800 de angajaţi cu studii superioare, dar şi peste 1000 de cadre medicale cu studii medii. E criză de medici de familie, specialişti în chirurgie și în anestezie şi terapie intensivă.
LOCURI LIBERE ÎN SPECIALITĂŢI MEDICALE, ÎN 2023
Medicină de familie 172
Anestezie şi terapie intensivă 87
Radiologie şi Imagistică medicală 40
Chirurgie generală 30
Medicină internă 28.
Salariile mici, lipsa de dotări și birocraţia sunt cauzele principale din cauza cărora medicii aleg să muncească în alte ţări.
ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: „Medicii fac parte din categoria specialităţilor care sunt foarte întrebate şi bine plătite în diferite ţări. Astfel, ei îşi vor căuta un loc de muncă nu doar mai plătit, dar un loc de muncă – cum spuneam anterior – mai bine dotat din punct de vedere al echipamentelor. Astfel vom face absolut tot, nu sunt doar nişte intenţii. Putem vedea rezultate. Suntem în reparaţii, în schimbarea la faţă a spitalelor. Anul trecut am schimbat, să fie plătită acea indemnizaţie într-o singură rată pentru cei care pleacă în raioane, vom veni pentru anul viitor cu o creştere a acestei indemnizaţii.”
Cei ce rămân in țară luptă din greu pentru sănătatea semenilor. Maria Nicolaev este angajată la Centrul de Sănătate Nisporeni şi, în acelaşi timp, medic de familie în trei sate.
MARIA NICOLAEV medic de familie: „Pe săptămână, mă deplasez de trei ori la Şendreni, o dată la Păruceni şi o dată la Vînători. Trebuie să îndeplinesc şi obligaţiunile asistentului medical, deoarece doamna asistentă este în concediu anual. Şi... din lipsă de cadre nu este cineva care să o înlocuiască. Mă reţin mai mult, uneori şi până la 19:00, ca şi în calculator să lucrez, şi cu pacienţii... şi vizitele la domiciliu.”
În cel puţin trei domenii esențiale este un deficit mare de specialişti. Poliţia are și ea o lipsă de 750 de angajaţi.
DOMENII CU DEFICIT DE ANGAJAŢI
Educaţie 2040
Medicină 1796
Poliţie 750.
Pleacă peste hotarele ţării şi specialişti din alte domenii. Timp de 32 de ani, Republica Moldova a pierdut mai bine de un milion de oameni şi a ajuns, la o populaţie rezidentă de 2,6 milioane.
ANNA GHERGANOVA şef Direcție, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: „Aproape 90% din toţi cei care sunt peste hotare, din acel milion, au studii secundare. Adică fie că au absolvit liceul, fie şcoală profesională. Deci nu sunt persoane cu studii superioare. Cu studii superioare constituie 13%. MUSCA Majoritatea femeilor care sunt plecate peste hotare au studii în domeniul economic, financiar; bărbaţii – în domeniul construcţiilor şi ingineriei.”
Ion Ulinici, din raionul Nisporeni, este de 10 ani plecat. Vine acasă doar pentru câteva zile pe an să-și vadă soţia şi copiii.
„Cu zece ani în urmă, am muncit la o fabrică de încălţăminte, banii erau puţini, am întemeiat o familie... familie mare, trei copii – trebuie bani. Plecăm de sărăcie. Nu avem de lucru, nu prea este de lucru, totul e scump, totul s-a scumpit.
– Şi unde mergeţi?
– În Israel.”
„Mergem la Bruxelles.
– Acolo munciţi?
– Ca toată lumea… (
– Acolo e casa noastră!
– Iată ,,acolo e casa noastră". Crede şi generaţia mai mică că casa noastră e acolo. Societatea ne sufocă cumva cu principiile mai vechi de viaţă, e dificil aici.
– Deci nu e vorba doar despre locuri de muncă?
– Nu, nu, nu.”
„Tel Aviv, Israel.
– Ce veţi face acolo?
– Eu acolo sunt stabilită. Am plecat din 2005. De ce am plecat? Greutăţile Moldovei. Şi totuşi mă doare sufletul, pentru că mi-e dor de ţară, vin acasă, am fraţi, am surori, am copii, am nepoţi, dar... asta e viaţa.”
DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Statisticile spun că, în cei 32 de ani de independență, Republica Moldova a pierdut, în fiecare an, aproximativ 45 de mii din cetățeni. Iar exodul masiv continuă şi astăzi. Zilnic, numai de la Aeroportul Chişinău pleacă spre o viaţă mai bună sute de basarabeni. Iar unii dintre ei nu se mai întorc deloc acasă.”