Social

Aspecte privind asistența medicală pentru pentru persoanele din detenție și vaccinarea, discutate în cadrul unui proiect european

post-img
Aspecte privind asistența medicală pentru pentru persoanele din detenție și vaccinarea, discutate în cadrul unui proiect european

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Ruslan Lungu, a participat la prima zi a reuniunii reprezentanților proiectului Rise-Vac privind îmbunătățirea sănătății populației penitenciare din Europa prin promovarea ofertei de vaccinuri și creșterea gradului de utilizare a vaccinurilor, un program derulat sub egida Consiliului Europei, informează Ministerul Justiției.

floare carpet

În cuvântul de salut din debutul evenimentului, Ruslan Lungu a menționat că: 

„Dreptul la ocrotirea sănătății este unul fundamental al fiecărei ființe umane, iar persoanele din detenție nu sunt excepție. Respectarea acestor drepturi înseamnă asigurarea tratamentului preventiv și a îngrijirilor medicale pentru deținuți, echivalente cu cele oferite în comunitate, luând în considerare aspectul reintegrării lor pentru o societate mai sigură. Vaccinarea este apreciată fiind una din cele mai eficiente intervenții de sănătate publică, reducând semnificativ mortalitatea și morbiditatea cauzată de boli infecțioase la nivel global”. De asemenea, secretarul de stat  a mulțumit reprezentanților proiectul Rise-Vac pentru asistența oferită.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Oficiului Avocatului Poporului și Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum și ai membrilor proiectului.

Proiectul Rise-Vac a fost lansat în 2021, în consorțiu cu parteneri din șase țări europene. În baza acestui proiect sistemul penitenciar din Republica Moldova a primit mai multe loturi de vaccinuri și materiale informaționale. De asemenea, activitățile proiectului au inclus analize și cercetări ce vor servi drept bază pentru elaborarea ghidului de sănătate publică, pentru a sprijini țări europene în vederea aplicării strategiilor de vaccinare în mediul penitenciar. Reuniunea se va desfășura pe parcursul a trei zile, în perioada 22 - 24 mai curent, fiind organizată la Chișinău pentru prima dată. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter