Actualitate

Temperaturile de primăvară din aceasta perioadă sunt prielnice pentru primele lucrări din acest an în livezile din R. Moldova

Temperaturile de primăvară din aceasta perioadă sunt prielnice pentru primele lucrări din acest an în livezile din R. Moldova

Temperaturile primăvăratice din ultimele zile i-au scos din case pe agricultori, care au început curăţarea pomilor fructiferi din livezi. Sunt lucrări extrem de importante care pot influenţa calitatea şi cantitatea viitoarei recolte.

Cinci muncitori curăţă pomii fructiferi din livada lui Nicolae Guţanu, aflată în satul Misovca, raionul Ialoveni. Lucrările de toaletare se fac pe 56 de hectare unde sunt plantaţi cireşi, pruni, caişi şi piersici.

PETRU RUŞIUC, pomicultor: Băieţii merg înainte şi le răresc şi noi facem lucrul cela care trebuie de sfârşit. Scoatem care e uscăciune, şi rărim şi e tot.

De cinci ani, agricultorii sunt instruiţi de experţi din Italia, care vin în Republica Moldova pentru a le preda fermierilor tehnici noi de curăţare a pomilor fructiferi. Proiectul e finanţat de USAID.

"Iată se duce în centru. Să dăm să bată vântul, soarele. Aici o să fie încă frunze. Sunt copaci mai mari care trebuie de tăiat mai mult. Sunt copaci care mai puţin de tăiat.

Aceste lucrări pot fi efectuate până la minus cinci grade Celsius dar sunt mai eficiente când se fac la temperaturi pozitive.

NICOLAE GUŢANU, pomicultor: Are perioada lui de tăiere, pe urmă el trebuie să se încarce, pomul trebuie să se încarce cu roadă, trebuie să le alimenteze. Este fereastra asta meteorologică favorabilă în câmp, şi acum am pornit şi greblarea resturilor ce au rămas după tăiere de anul trecut.

Dacă timpul va fi prielnic, pomicultorii vor curăţa prunii şi vişini din această livadă până în luna martie. Caişii şi piersicii vor fi toaletaţi, conform noilor tehnologii, la începutul perioadei vegetative. Nicolae Guţanu îşi exportă producţia preponderent în Italia, Spania şi Germania. În Republica Moldova sunt 55 de mii de hectare de livezi de meri, 22 de mii de hectare cu pruni, 4 mii 500 de mii de hectare de caişi şi peste 4 mii de hectare cu cireşi.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter