Economic

Beneficiarii programului „Prima casă" sunt îngrijoraţi de creşterea alarmantă a dobânzilor la creditele ipotecare

Programul prima casa
Sursa video: TVR MOLDOVA

Beneficiarii programului "Prima casă" sunt îngrijoraţi de creşterea alarmantă a dobânzilor la creditele ipotecare. Mulţi dintre ei spun că nu mai pot plăti ratele uriaşe şi au semnat chiar o petiţie prin care cer autorităţilor să oprească majorarea dobânzilor. Singurul lucru pe care au putut să îl spună guvernanţii, deocamdată, este că se lucrează la un program de susţinere a unor categorii de beneficiari ai împrumuturilor bancare.

După ce ani în şir, Diana Crudu, împreună cu soţul şi cei trei copii, au locuit cu chirie, în aprilie, anul trecut a apelat la programul de stat "Prima Casă". Dosarul i-a fost acceptat uşor, mai greu a obţinut, însă, compensaţia din partea statului. De curând, banca a informat-o în legătură cu majorarea ratei la creditul imobiliar. Vestea a picat ca un trăsnet.

DIANA CRUDU, beneficiar, programul "Prima Casă": „Rata pe care noi o achitam lunar era de 7.300-7.100 lunar, dar am primit notificare că începând cu luna iulie rata va fi mai mare şi iese că vom plăti cu 3500 de lei mai mult. Noi fiind o familie cu trei copii, lucrând în sistem bugetar e distul de dificil să ne descurcăm, nu ştiu cum ne vom descurca pe parcurs. Salariul de 3000 de lei care ne rămâne, nu ştiu cum, spre iarnă, ne vom descurca. M-am aşteptat că va creşte rata, dar nu cu atât de mult.”

Rata dobânzii la contractele de împrumut luate prin programul de stat Prima Casă este revizuită o dată la şase luni. Rata maximă la creditare, pentru perioada iulie-decembrie 2022, va fi de 12,72%, o majorare cu peste 5 puncte procentuale faţă de perioada ianuarie-iunie. 

Decizia a fost influenţată de majorarea ratei de bază de către BNM, pentru atenuarea presiunii inflaţioniste. Este o povară prea greu de dus, spun cei care au un credit ipotecar. Peste 2.200 de persoane au semnat o petiţie prin care cer ca rata dobânzii la creditele Programului Prima Casă să nu fie majorată. Autorităţile spun că lucrează la un program de susţinere şi compensare care ar trebui să fie gata în scurt timp.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „Există un suport din partea Guvernului la acest capitol, dar probabil va trebui să facem un efort suplimentar. Pentru aceasta va trebui să analizăm cu Ministerul Finanţelor care este costul respectiv şi am purtat discuţii şi cu unele bănci să vedem care este atitudinea lor, care ar fi mecanismele de implicare a băncilor la capitolul acesta.”

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: Programul Prima Casa este un program ipotecar, pe termen lung. Cei care au stat la baza acestui program trebuiau să explice beneficiarilor despre riscurile creşterii dobânzilor pe perioadă lungă. În acelaşi timp, Guvernul aalizează mai multe opţiuni pentru a fi alături de aceşti oameni. Este vorba despre analiza posibilităţii reducerii acestei amrje bancare, pentru reducerea dobânzii. Şi în al doilea rând, e vorba de creşterea compensaţiilor care vor fi oferite celor vulnerabili.”

Numărul basarabenilor care şi-au cumpărat locuinţe prin intermediul programului s-a înjumătăţit, în ultimele şase luni. Potrivit datelor oficiale, dacă în ianuarie-iunie 2021, au fost înregistraţi 1057 de beneficiari noi, atunci în perioada similară a acestui an, am avut doar 507 finanţări.  

Programul Prima Casă nu mai este atât de atractiv, în primul rând, din cauza tendinţei de majorare a ratelor, dar şi a războiului de la hotar.

NUMĂRUL DE BENEFICIARI AI PROGRAMULUI "PRIMA CASĂ"

IANUARIE-IUNIE 2021 – 1.057 DE PERSOANE
IANUARIE-IUNIE 2022 – 507 PERSOANE

Sursa: Ministerul Finanţelor

În total, de "Prima Casă" au beneficiat peste 8.000 de persoane. Este un program la nivel naţional, lansat în 2018, care oferă posibilitatea tinerilor să ia credite ipotecare în condiţii mai avantajoase, iar statul oferă garanţia, în locul beneficiarului. 

Astfel, cei care accesează programul au un termen de rambursare de până la 25 de ani, comisioane bancare limitate, rate lunare mai mici şi taxe de stat diminuate. Pe lângă aceste avantaje, unii beneficiari pot solicita compensaţii de la bugetul de stat. 

Astfel, familiile cu mulţi copii pot primi un ajutor, din partea statului, de la 10% până la 100% din costul creditului ipotecar, în funcţie de numărul copiilor, iar angajaţii din sectorul bugetar se pot bucura de un sprijin de 50% din costul împrumutului.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter