Economic

Tariful la gaz ar putea scădea cu peste 30 la sută

Tariful la gaz ar putea scădea cu peste 30 la sută

Tariful la gaz ar putea scădea cu peste 30 la sută. "Moldovagaz" a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind micșorarea preţului de furnizare a gazelor naturale. Solicitarea va fi examinată în cadrul şedinţei ANRE de miercuri.

NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: „ Conform calculelor prezentate de Moldovagaz, consumatorii casnici ar putea plăti cu aproape 32% mai puțin, adică 18 lei 45 bani fără TVA, pentru un metro cub de gaz.

Dacă adăugăm 8% TVA, consumatorii casnici vor plăti aproximativ 20 de lei, adică cu 10 lei mai puţin decât în prezent.

Agenții economici conectați la rețelele de distribuție de presiune înaltă ar putea plăti 14,45 de lei pentru un metru cub, cu 42% mai puțin, iar cei conectați la rețelele de presiune medie – 15 lei şi 47 de bani pentru un metru cub, cu 39% mai puțin.

Principlul factor care a dus la revizuirii tarifelor, este scăderea prețului la gazul achiziționat de "Moldvagaz" de la "Energocom".

Potrivit deciziei Comisiei pentru situaţii Excepţională, aprobată săptămâna trecută, ANRE are la dispoziţie trei zile pentru a examina şi aproba noile tarife.

Săptămâna trecută, Energocom a început achiziţia de gaz la preţuri mai mici, ceea ce permis Guvernului să ceară reducerea tarifului pentru consumatorii finali. În prezent, consumatorii casnici achită 29,27 lei/m3 de gaz. Republica Moldova mai are în stocuri aproximativ 100 de milioane de metri cubi de gaz, depozitat în Ucraina. Pentru iarna viitoare, Energocom va cumpăra gaz în valoare de 200 de milioane de euro. 100 de milioane de euro sunt un grant din partea Guvernului Norvegiei, iar alte 100 de milioane un împrumut suplimentar oferit de BERD.

TARIFELE LA GAZ SOLICITATE DE SA "MOLDOVAGAZ" CONSUMATORII CASNICI 18,45 lei/m3 (fără TVA) în scădere cu 31,9% 19,92 lei/m3 (cu TVA) AGENŢII ECONOMICI presiune înaltă - 14,45 de lei/m3 (-42,6%) presiune medie - 15,47 de lei/m3 (-39,3%)

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter