Social

La Soroca au răsunat colinde româneşti, reunite în cadrul festivalului „Vin Colindătorii"

La Soroca au răsunat colinde româneşti, reunite în cadrul festivalului „Vin Colindătorii"

La Soroca au răsunat colinde româneşti, reunite în cadrul festivalului "Vin Colindătorii". Pe scena Palatului de Cultură, 35 de formații corale, alcătuite atât din copii cât și din adulți, din Republica Moldova și din România, au prezentat îndrăgite colinde culese din străbuni și care vor fi lăsate moștenire viitoarelor generații.

La festival au răsunat colide vechi, autentice, adunate din diverse regiuni ale Republicii Moldova şi României.

„Am venit astăzi cu un buchet de colinde selectate minuţios din Soroca şi alte localităţi a Moldovei. Prin acestea noi promovăm valorile naționale, educăm tânăra generaţie.”

„Aceste colinde sunt scrise de către compozitorii români. Sunt colinde culese din regiunea noastră, oraşul Drochia. Sunt colinde scrise de către compozitorii precum François Couperin, francez.”

„Facem aranjamente cu colinde mai speciale care nu sunt atât de mult interpretate, cum ar fi "Cerul şi Pământul", "Sus la poarta raiului" şi "Colindiță". Nişte anarajamente aşa ca pentru seara de Crăciun.”

Festivalul de colinde îşi propune să promoveze tradiţiile autentice româneşti, prin valorificarea potențialului etnografic transfrontalier.

ASEA RAILEANU organizator, Festivalul colindelor "Vin Colindătorii": „Astăzi la Soroca am dat startul sărbătorilor de iarnă. Sunt cântecele noastre tradiţionale pe care am vrea să le transmitem din generaţie în generaţie.”

MIHAI DOROȘINCA preot, director Fundația "Solidaritate și Speranță" Iași, România: „Urmează să interpreteze frumoasele noastre colinde tradiţionale. Sunt adunate din zona Iașului, dar multe dintre ele şi din zona românească, colinde interpretate in zona Sorocii.”

IOAN MOȘNEGUTU Episcop de Soroca: „Suntem în perioada postului naşterii Mântuitorului Hristos, iar colindul străbun ca şi promotor al tainei întrupării Mântuitorului Hristos începe să fie interpretată de la sărbătoarea intrării maicii Domnului în biserică, de la data de 4 decembrie.”

Evenimentul e organizat de Asociația Obștească "Soarta" și Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi face parte din proiectul intitulat "Conservarea și Promovarea Patrimoniului Cultural și Istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca", finanțat de Uniunea Europeană.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter