Aeroportul Chișinău are nevoie de 200-300 milioane de euro, spune Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care declară că în cazul în care nu vor fi făcute aceste investiții în următorii trei-patru ani riscăm să ajungem situație în care terminalul și aeroportul să nu facă față fluxului mare de pasageri.
"În luna octombrie am avut două vizite, una la Paris și un la Munchen. M-am întâlnit cu mai multe companii. Lucrurile stau în felul următor: Aeroportul Chișinău încet-încet ajunge la capacitatea maximă de procesare și deservire a pasagerilor, mă refer în mod special la terminal. Pista este într-o stare deplorabilă. S-au făcut investiții, s-au făcut reabilitări, am anunțat și eu în august-septembrie, dar încă e nevoie de investiții. Parcarea pentru avioane, la fel, cred că suntem printre puținele aeroporturi din centrul unei capitale europene care nu are o intrare în avion direct din terminal", declară Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi"de la TVR Moldova.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are un mini studiu de prefezabilitate care arată care sunt investițiile necesare pentru gestiunea sau îmbunătățirea infrastructurii de la aeroport.
"Ele sunt de minim 200 de milioane de euro. Deci de 200-300 milioane de euro ar fi nevoie de investiții în următorii trei-patru ani. Pentru că dacă nu facem aceste investiții în următorii trei-patru ani riscăm să ajungem situație în care, pur și simplu, terminalul și aeroportul să nu facă față necesară. Noi anul acesta vom ajunge la cifra de pasageri de aproximativ ceea ce a fost pre-pandemie. Asta înseamnă că ritmul de creștere este unul foarte mare", spune Andrei Spînu.
Ministrul spune că sunt câteva soluții prin care să atragă investițiile necesare de 200-300 de milioane de euro.
"Una e din bugetul statului și trebuie să spunem deschis că bugetul nu are aceste resurse pentru aeroport. O altă soluție este din veniturile proprii ale aeroportului, ceea ce înseamnă că noi trebuie să creștem taxa pentru companiile aeriene ca să vină. Taxele care sunt acum la aeroport acoperă întreținerea curentă și anumite dezvoltări, dar nu poate să acopere cele 200 de milioane de euro care sunt necesare pentru o investiție rapidă în infrastructura de la aeroport. Problema este că dacă creștem taxele, crește costul biletul și descrește dorința companiilor, în special low-cost de a veni și de a zbura de la Chișinău, pentru că vor zbura de la Iași, de la București, oriunde, numai nu de la Chișinău. A treia soluție este să găsim un partener strategic, un partener cu credibilitate la nivel global, dintr-o țară cum ar fi Franța sau Germania care operează astfel de aeroporturi și fac astfel de investiții în zeci sau sute de aeroporturi, care să vină cu resurse financiare, cu cunoștințe de cum să atragă companiile aeriene, low-cost inclusiv, și să facă investiții. Asta ar putea să aibă diferite forme. Parteneriat public privat, care ar putea fi sub forma unei concesiuni pe o perioadă mai scurtă sau lungă, în condițiile avantajoase pentru stat. Asta ar putea să fie un contract de management, un împrumut, noi încă nu știm, trebuie să alegem cea mai bună soluție și asta vom face. Am avut acum vizita la Paris, la Munchen, voi merge în noiembrie la Barcelona la un forum foarte mare referitor la dezvoltarea aeroporturilor ca să găsim și în momentul în care vom identifica cea mai bună soluție voi ieși public și voi spune care este ea", explică ministrul.
Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.