Actualitate

Termoelectrica organizează o nouă licitaţie pentru reparaţia blocurilor energetice de la sursa CET 2

Termoelectrica
Sursa video: TVR MOLDOVA

Termoelectrica organizează o nouă licitaţie pentru reparaţia blocurilor energetice de la sursa CET 2. Săptămâna trecută, contractul cu grupul moldo-rus, care câştigase precedenta licitaţie, a fost reziliat. Noua selecţie ar trebui să se încheie pe 3 iunie.

Conducerea Termoelectrica a decis organizarea, de urgenţă, a unei noi licitaţii pentru ca blocul energetic numărul 3 să fie reparat cât mai repede. Termenul maxim de exploatare a unităţii expira anul acesta iar întârzierea acestor lucrări ar putea afecta securitatea energetică a Republicii Moldova.

VASILE LEU, director general interimar, S.A. "Termoelectrica": "Ce ţin de lucrări de reparaţie la blocul nr. 3 vor fi anume la turbină şi generator. La partea de cazan aceste lucrări vor fi organizate cu forţe proprii ca până la începerea sezonului de încălzire să avem funcţional blocul nr.3. Ceea ce ţine de lucrările de modernizare la blocul 2 nu vor fi efectuate aşa cum era planificat."   

Valoarea lucrărilor va fi de 7 milioane de lei. Banii vor fi oferiţi chiar de Termoelectrica.

VASILE LEU  director general interimar, S.A. "Termoelectrica": "Dacă vorbim de lucrările la blocul nr.3 , bugetul este de circa 7 milioane de lei. Am avut întâlniri cu alţi reprezentanţi al unor companii companii s-a ieşit în teren şi avem expunerea lor oficială că ar putea efectua anumite lucrări din totalul inclşus în caietul de sarcini."

În luna aprilie, Guvernul a luat decizia de a anula licitația câştigată de compania "Horus Energy" din Republica Moldova și concernul rus "Power Machines", după ce un consorţiu româno-american a acuzat că licitaţia ar fi fost trucată, iar compania din Rusia este sub sancţiuni internaţionale. Licitaţia privind modernizarea şi reparaţia blocurilor energetice al Termoelectrica a fost organizată în vara anului trecut şi a fost prelungită de trei ori. 

Contractul a fost semnat pe 8 aprilie 2022. Valoarea proiectului era de 12 milioane de euro, dintr-un credit de 92 de milioane de euro al Băncii Mondiale pentru proiecte de eficienţă energetică. Primul bloc de la Termoelectrica fost modernizat în perioada 2015-2020.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter