Extern

Comisia Europeană doreşte să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruşi

post-img
Comisia Europeană
Sursa foto: NSF International

Comisia Europeană a prezentat miercuri propuneri pentru a facilita confiscarea averilor oligarhilor ruşi şi pentru a armoniza pedepsirea în Uniunea Europeană a încălcării sancţiunilor decise ca răspuns la războiul dus de Rusia contra Ucrainei, relatează France Presse.

Conform unui proiect de directivă, o confiscare a averilor ar fi  posibilă în cazul indivizilor şi al entităţilor care încalcă sau ocolesc  sancţiunile şi al celor care sunt implicaţi în activităţi  infracţionale, scrie Agerpres.

Banii astfel confiscaţi vor fi vărsaţi ''într-un fond comun pentru a  ajuta Ucraina'', a explicat comisarul european pentru justiţie Didier  Reynders într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, în Uniunea Europeană, au fost îngheţate averi în  valoare de 10 miliarde de euro ale persoanelor sancţionate, iar  tranzacţii implicând 200 de miliarde de euro au fost blocate.

De asemenea, Bruxellesul a propus adăugarea faptei de încălcare a  sancţiunilor la lista infracţiunilor, pentru unificarea răspunsului  penal al Celor 27 şi pentru a facilita urmărirea în justiţie.

Douăsprezece state membre UE consideră încălcarea sancţiunilor drept  infracţiune penală. În alte 13 state membre, ea este considerată  infracţiune sau contravenţie, în funcţie de gravitate. În două state  membre, încălcarea sancţiunilor este doar faptă cu caracter  administrativ.

Pedepsele - închisoare sau amendă - variază de la o ţară la alta.

Confiscarea şi lichidarea averilor ruse sunt cerute de Ucraina, în  vederea finanţării reconstrucţiei post-război a ţării. SUA şi Canada  sunt deja angajate în această direcţie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter