Cultură

Voie bună şi muzică pentru suflet pe malul Nistrului în cea de-a doua zi a Festivalului Chitarelor

Voie bună şi muzică pentru suflet pe malul Nistrului în cea de-a doua zi a Festivalului Chitarelor

Voie bună şi muzică pentru suflet şi inimă, aseară în satul Lopatna, pe malul Nistrului, în cea de-a doua zi a Festivalului Chitarelor, organizat în memoria lui Iurie Sadovnic. Atmosfera a devenit incendiară când pe scenă a urcat formaţia Zdob şi Zdub. La eveniment a participat şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. TVR MOLDOVA a fost partener media general al festivalului.

Timp de două zile, pe scena de pe malul râului Nistru au urcat zeci de trupe şi interpreţi, printre care formaţia Ştefan Vodă, Gândul Mâţei, Zdob şi Zdub, Vali Boghean band, Pavel Stratan, Cristofor Aldea Teodorovici sau Ion Razza. 

Publicul a cântat, alături de artişti, îndrăgitele piesele ale regretatului interpret Iurie Sadovnic, iar pe unii emoţiile i-au copleşit.

„E foarte relaxant, regiune pitorească , îţi încălzeşte sufletul cu cuvintele calde şi profunde.”

„Extraordinar, frumos, romantic. E un festival care se cerea şi cred că o să aibă continuitate.  Dacă era el (n.r. I. Sadovnic) eu sunt sigur că erau multe chitare aici, România lipseşte. Ar fi bine şi Prutul să vină aici, la Nistru, asta-i treaba şi ar conta mult.”

„Foarte frumos, atâţia ani de zile la noi nu a fost aşa ceva în sat. E destul de frumos. Dumnezeu să-l ierte pe Iurie Sadovnic, îmi pare rău că nu-i împreună cu noi. Să fie şi mâine seară că şi mâine venim.”

CRISTOFOR ALDEA-TEODOROVICI interpret: „E important că s-au găsit oameni care să susţină cauza sa şi în primul rând haiducismul , muzica pe care a promovat-o Iurie Sadovnic. E o onoare pentru mine să fiu la acest Festival pentru că taică meu era un prieten foarte bun cu nenea Iurie Sadovnic.”

Printre spectatori au fost şi preşedintele Maia Sandu, dar şi ministrul de externe, Nicu Popescu, admiratori ai creaţiei regretatului cantautor Iurie Sadovnic.

MAIA SANDU  preşedintele Repubilcii Moldova: „Mă bucur că artiştii noştri au găsit timp şi efort ca să organizeze acest concert frumos în memoria lui. E trist că nu am reuşit să facem lucrurile acestea atunci când el era în viaţă."

NICU POPESCU ministrul de Externe: „Un artist, un muzician dăinuieşte şi devine nemuritor prin muzica sa şi acest Festival este o dovadă că Iurie Sadovnic este nemuritor. Toţi suntem aici alături de muzica dumnealui, în aceste locuri importante la care a ţinut foarte mult.”

În cele două zile, la festival au venit mii de spectatori din toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv din România. Unii au stat la cort pentru a se bucura si de priveliştea răsăritului pe mal de Nistru.

„ Din Constanţa, RoMânia. - Cum ţi se pare Festivalul? -  E foarte frumos, e altă atmosferă cu totul, în sine locul e bine ales Diversificăm puţin muzica şi cultura şi să facem puţin schimb de muzică.”

Atmosfera s-a încins la maxim când pe scenă a urcat fomaţia Zdob şi Zdub. Spectatorii, de la mic la mare, s-au adunat lângă scenă pentru a dansa pe ritmurile pieselor interpretate de formaţia care a dus faima R. Moldova în toată lumea.

„De mult aşa nu am sărit aşa, nu am primit aşa o energie, lume pozitivă în jur. Sunt foarte bucuroasă de aşa un eveniment în aer liber.”

A fost prima ediţie a Festivalului Chitarelor. Evenimentul a fost organizat de consiliul raional Orhei împreună cu ministerul Culturii iar TVR MOLDOVA a fost partener media general. Iniţiativa unui Festival al Chitarelor la Orhei, pe malul Nistrului, i-a aparţinut chiar lui Iurie Sadovnic, care vroia să adune la un loc, pe aceeaşi scenă, toate chitarele din Moldova şi toţi artiştii care păstrează vie flacăra muzicii folk. Iurie Sadovnic s-a stins din viaţă pe 7 iunie 2021.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter