O familie din satul Braviceni, raionul Orhei, se ocupă de agricultură de aproape 30 de ani. Deţine zece sere cu legume și flori, iar la muncă sunt implicați toți membrii familiei, de la mic la mare.
Mădălina Cociu, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cele zece sere ale familiei Caraman din satul Brăviceni se întind pe o suprafață de 30 de ari. Aici, gospodarii cultivă roşii, castraveți, ardei, iar mai nou au început să crească şi flori”.
Dumitru Caraman este cel care a pus la cale afacerea alături de soţia sa.
DUMITRU CARAMAN, antreprenor: „După 1 martie, mai avem de plantat. Apoi plantăm la 10-15 aprilie, după care în august pentru toamnă. Le rotim aşa ca ele permanent să fie în lucru să putem deservi şi cumpărătorii şi să avem şi noi un profit oarecare pentru familie”.
Iarna, legumicultorii plantează seminţele pentru răsad. Pentru a încălzi serele ei folosesc o instalație cu lemne şi cărbune.
Dumitru Caraman, antreprenor: „Ele funcţionează conform temperaturii. Iată noi le conectăm. Dacă avem nevoie ca temperatura să se ridice, temperatura apei, o să mărim. S-a ridicat la temperatura care trebuie, se opresc ventilatoarele şi se menţine focul. Cum scade temperatura apei, iar ventilatoarele se pornesc şi ele menţin temperatura stabilă. Dacă afară este mai cald, înseamnă că noi coborâm temperatura la apă”.
Din cauza lipsei forţei de muncă, la activitățile participă toţi membrii familiei, inclusiv cele două fiici gemene, Arina şi Adina de 13 ani.
Arina Caraman, fiica: „După ce terminăm şcoala, facem temele şi venim să-i ajutăm. Vara mai mult mergem cu tata la piaţă, îi ajutăm să vândă”.
Adina Caraman, fiica: „Strâng cu părinţii roadele, pe câmp, în sere. Seamăn, plantez, îi ajut să pună tuberculii în păhăruţe. Îmi pare bine că am crescut şi eu roada, a crescut şi părinţii mei şi am plăcerea să le mănânc”.
Venitul de pe urma vânzării legumelor ajunge familiei pentru investiţii în afacere şi cheltuielile de familie. Pe viitor, aceştia au în plan să se extindă.
REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Mihai Lisnic