Sfecla roșie, pepenii verzi şi pepenii galbeni nu vor mai fi verificați pentru conținutul de nitrați. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor spun că decizia vine în contextual armonizării legislației naționale cu cea europeană. În țările UE se măsoară doar conținutul de pesticide al acestor produse. Specialiștii dau asigurări că aceste fructe și legume sunt inofensive, dacă sunt tratate și păstrate corespunzător.
Reprezentanţi ANSA spun că sfecla roșie, pepenele galben și cel verde au, în general, un conținut scăzut de nitrați. Aceste produse pot deveni periculoase, însă, dacă sunt expuse mult timp la soare.
MARINA DINTIU, șef, Direcția siguranța alimentelor de origine nonanimală, ANSA: Atunci când pepenele verde este fierbinte, conţinutul de nitraţi este mare, dacă îl ţinem în frigider conţinutul de nitraţi scade. Este necesară şi o igienă a fructelor şi legumelor, de la o igienă necorespunzătoare poţi suferi intoxicaţii că anume fructul acela nu este spălat suficient.
În piețele autorizate, specialiştii ANSA verifică nivelul de pesticide al fructelor și legumelor. În afara spațiilor autorizate de comerț, însă, acest lucru rămâne la alegerea vânzătorilor. Am întrebat câțiva comercianți ambulanți dacă au un asemenea certificat de calitate, dar cei mai mulţi dintre ei au refuzat să-l prezinte.
Aveţi cerificat de calitate a produselor? – Sigur că este, absolut, puteţi să îl arătaţi? -Vă rog frumos nu mă filmaţi şi lăsaţi în pace. Vrem să vedem dacă aveţi certificat de calitate a produselor? – Vă rog frumos, mă pun în genunchi numai dați-mi voi să lucrez.
Cumpărătorii recunosc că merg pe încredere atunci când cumpără fructe și nu cer vânzătorilor să prezinte acte care să arate calitatea produselor.
Verificăm în apă, facem inserţie şi punem în apă dacă se colorează respectiv are nitraţi. Copii sunt bine, dar mâncăm aşa moderat, nu exagerăm să nu facem alergii. La risc, fiecare al doilea, al treilea îl aruncăm. Cine o să vrea o să comercializeze şi cu nitraţi şi fără.ANSA nu e soluţie. Noi ne-am simţit bine după ce am mâncat şi asta cred că e o verificare.
De acum înainte, specialiştii ANSA se vor concentra pe verificarea nivelului de nitrați din salata tip iceberg, spanac, rucola, salată proaspătă și chiar preparate pe bază de cereale prelucrate pentru copii.
REPORTER: IRINA MIHAILICI Imagine: Vadim Verbnîi