Actualitate

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului iar președintele Maia Sandu a declarat că este un rezultat important al luptei împotriva corupției. Aerogara este administrată, de astăzi, de Întreprinderea de Stat "Aeroportul Internațional Chișinău".

Procedura de transmitere a activelor din concesiunea firmei Avia Invest SRL în gestiunea statului, a avut loc în seara zilei de 27 martie. Potrivit directorului general al Agenţiei Proprietăţi Publice, Aeroportul Internațional Chișinău funcționează în prezent în regim normal, iar toate procedurile tehnice se vor finaliza în scurt timp. Anterior, premierul Dorin Recean a declarat că aeroportul va reveni în gestiunea completă a statului până în luna mai.

ALEXANDRU MUSTEAŢĂ director APP: „În data de 27 martie, APP a emis un ordin prin care a dispus Comisiei de preluare a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, inclusiv şi a bunurilor imobile şi terenurilor, procedura de preluare. Eventual activităţile respective, în cadrul legal se vor executa într-o perioadă de timp. Aeropotul activizează în regim normal. Toate procedurile asupra faptului cum va fi perfectat actul, până la sfârşit de primire-predare urmează în perioada apropiată să fie perfectată până la finisare.”

Revenirea in proprietatea statului a Aeroportului Internaţional Chişinău s-a produs după un lung șir de procese după mai multe încălcări a contractului de concesiune.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Această acţiune de reîntoarcere în administrarea statului a Aeroportului Internaţional Chişinău este un rezultat al luptei împotriva corupţiei, un rezultat important, o dovadă că lucrurile se pot face atunci când toată lumea respectă legea inclusiv şi cei din sistemul judecătoresc şi atunic când instituţiile de combatere a corupţiei sunt implicate pe deplin. Această acţiune trebuie să ne încurajeze şi să mergem mai departe pentru ca să facem dreptate şi să sancţionăm abuzurile şi actele de corupţie care au fost comise.”

Reamintim că Aeroportul Internațional Chișinău, care era o instituție profitabilă, a fost concesionat companiei "Avia Invest", în condiții suspecte, în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani. Firma a fost fondată cu 28 de zile înaintea tranzacției şi era controlată de fugarul Ilan Șor. Compania concesionară s-a angajat să investească aproape 250 de milioane de euro în modernizare dar acest lucru nu s-a întâmplat.
În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a anunțat rezilierea contractului de concesiune motivând că "Avia Invest" nu a executat obligațiile contractuale. Drept răspuns, firma Komaksavia Airport Invest din Cipru, ce deţine 95% din acţiunile Avia Invest SRL, a dat în judecată Republica Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, cerând despăgubiri de 855 de milioane de euro.  
Pe 3 august 2022, Tribunalul de la Stockholm a respins cererea îndreptată împotriva Republicii Moldova. La sfârșitul lunii noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a decis rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului. Decizia a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter