Actualitate

VIDEO. Baza aeriană de la Câmpia Turzii, în plin proces de modernizare. Clădiri şi hangare speciale, pentru escadrila de F-16

video

Baza aeriană de la Câmpia Turzii va rivaliza în curând cu spaţii similare de elită din alte ţări NATO. Prima fază din programul de modernizare se va încheia la sfârşitul acestui an. Nou înfiinţata escadrilă de F-16 va avea la cheie mai multe clădiri şi hangare special construite. Programul de modernizare a Bazei 71 va scoate din bugetul Armatei sute de milioane de euro şi se întinde pe mai mulţi ani, relatează tvrinfo.ro.

Până la sfârşitul anului, piloţii şi tehnicienii Escadrilei 48 vor avea la dispoziţie toate facilităţile pentru ca unitatea să poată fi operaţionalizată anul viitor.

Generalul Cătălin Micloş, comandantul Bazei 71, spune că pe lângă avioane şi resursa umană, escadrila are nevoie de infrastructură modernă.

În ultimii ani, Baza 71 s-a extins considerabil, aproape şi-a dublat suprafaţa. Infrastructura trebuie pregătită inclusiv pentru următorul multirol al Forţelor Aeriene, F-35.

În prezent, în Baza 71, pe lângă escadrilele româneşti de elicoptere şi de F-16, mai sunt 2 contingente, unul american şi unul olandez, cu drone performante MQ-9 Reaper.

În ultimii ani, inclusiv americanii au participat la dezvoltarea infrastructurii. Până anul trecut, SUA au alocat aproape 130 de milioane de dolari pentru 17 programe de modernizare, dintre care 11 au fost finalizate.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter