Economic

„Start pentru tineri”: Granturi de până la 200 de mii de lei pentru antreprenorii în devenire

„Start pentru tineri”
Sursa video: TVR MOLDOVA

Tinerii care vor să-şi dezvolte o afacere în Republica Moldova pot beneficia de un nou proiect de finanţare din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii. Programul "Start pentru tineri" le va oferi antreprenorilor în devenire granturi de până la 200 de mii de lei, precum şi credite avantajoase.

Programul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii se adresează tinerilor cu vârste între 18 şi 35 de ani, care vor să iniţieze sau să-şi dezvolte o afacere. Dumitru Leu este unul dintre beneficiari. La cei 19 ani care, proaspătul absolvent de colegiu visează deja la un bussines propser.

DUMITRU LEU, beneficiar program: „Încercăm să dezvoltăm o afacere în domeniul cleaningului. Este vorba de cleaning în terenuri aferente cu autospeciale necesare curăţeniei. Parcări, staţii PECO, sau chiar drumuri publice sau private.
Avem deja două autospeciale, avem nevoie de acest grant pentru a cumpăra două traluri pentru a le deplasa de la punctul a la punctul b.”

Programul "Start pentru tineri" oferă două tipuri de finanţare. Unul o reprezintă granturile de până la 200 de mii de lei. În acest caz, statul vine cu o contribuţie de 70 la sută din valoarea proiectului investiţional, iar tinerii cu 30 de procente.

CĂTĂLIN TOFAN, beneficiar program: „Contează foarte mult, pentru că nu toţi tinerii au posibilitatea să lanseze o afacere, de a avea un plan bugetar la început. Tinerii absolvind o facultate, universitatea, au nevoie sau să împrumute bani.”

Al doilea tip de finanţare sunt creditele cu porţiune de grant. Adică, finanţarea nerambursabilă este combinată cu credite avantajoase.

DUMITRU PÂNTEA, director interimar, ODIMM: „Unde valoarea creditului este de până la 1,5 milioane de lei, iar grantul cu o proporţie de 15%. Trebuie să menţionez că creditul acordat este cel mai facil şi accesibil instrument care există în sistemul nostru bancar.”

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „Acest program este şi unul inovator, pentru că noi acum testăm un produs nou, creditare cu dobândă fixă de 6% este una foarte avantajoasă în condiţiile actuale. Noi vrem să dezvoltăm şi un Fond de dezvoltare care să asigure astfel de credite, astfel de instrumente financiare, pentru toţi agenţii economici.”

Programul "Start pentru tineri" al ODIMM este susţinut de Guvern şi se va desfăşura pe o perioadă de trei ani. Fondul, de 20 de milioane de lei, va ajuta la dezvoltarea a 100 de afaceri.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „O afacere trebuie susţinută iniţial, dar ea trebuie să fie una sustenabilă care să aducă venituri, să poată creşte, să creeze locuri de muncă.”

45 la sută dintre beneficiarii programelor susţinute de ODIMM sunt tineri.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter