Eurodeputatul Siegfried Mureșan a prezentat joi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European proiectul său de raport privind Facilitatea Europeană pentru Republica Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro.
Ca negociator-șef al Parlamentului pe acest dosar legislativ, Siegfried Mureșan a propus creșterea prefinanțării de la 7%, cât prevede propunerea legislativă înaintată de Comisia Europeană, la 20% din suma totală.
„Este important ca aceste fonduri să ajungă cât mai curând în Republica Moldova pentru a finanța drumuri, spitale, poduri și pentru a moderniza administrația publică. Sunt măsuri care duc la creșterea nivelului de trai al oamenilor și accelerează integrarea europeană a statului”, a spus el.
„Republica Moldova are nevoie de acești bani. Și ei sunt mult mai utili acum, decât peste 2 – 3 ani. Tocmai de aceea, am propus în proiectul meu legislativ să creștem prefinanțarea, adică avansul pe care UE îl acordă Republicii Moldova la scurt timp după intrarea în vigoare a facilității, dar înainte de a începe implementarea propriu-zisă a Agendei de Reforme pe baza căreia se vor absorbi fondurile din facilitate”, a adăugat deputatul european Siegfried Mureșan.
„Comisia Europeană a propus ca această prefinanțare să fie de 7% din suma totală, adică 126 de milioane de euro. Orice punct procentual pe care îl obținem în negocieri peste această cifră înseamnă 18 milioane de euro în plus care vor ajunge rapid în Republica Moldova. Este o sumă importantă, fără a pune presiune pe bugetul Uniunii Europene”, a mai spus Siegfried Mureșan.
După prezentarea proiectului de raport de joi, eurodeputatul va demara negocierile în interiorul comisiilor de specialitate și cu grupurile politice pentru a ajunge la o poziție comună a Parlamentului European pe proiectul legislativ.
După obținerea acestei poziții comune, Siegfried Mureșan va reprezenta Parlamentul în negocierile legislative finale cu Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene. Obiectivul este ca instituțiile europene să ajungă la un acord cât mai rapid, astfel încât Facilitatea să intre în vigoare în prima parte a anului 2025.