Social

Taxi social pentru locuitorii orașului Edineț

Taxi social pentru locuitorii orașului Edineț

În timp ce unele oraşe din Republica Moldova se confruntă cu lipsa transportul public, în altele, oamenii au la dispoziţie până şi servicii de taxi gratuite. Este şi cazul locuitorilor în Edineţ, unde din bugetul local se chetuie anual peste 250 de mii de lei pentru serviciul "TAXI SOCIAL", de care beneficiază, zilnic, zeci de persoane.

Serviciul "TAXI SOCIAL" a fost implementat acum câţiva ani şi este destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii din oraşul Edineţ, satul Alexăndreni şi Gordineştii Noi.

ION BÎLB, pensionar Edineţ: "E un serviciu exatrordinar de bun. Ne scuteşte şi de cheltuieli din pensie când avem treabă pe la policlinică, pe la spital, pe la Primărie. De câte ori apelaţi? – De 2 ori pe săptămână cam."

Oamenii îşi programează ieşirile din casă între orele 08:00 și 17:00, printr-un apel la secretariatul Primăriei Edineţ. Călătoria este plătită din bugetul local.

MIHAIL VOCHEAC, şofer: "Sunt foarte mulţumiţi pensionarii, invalizii. Pe zi undeva 8-9 oameni la policlinică "bolniţa, apteca" la bazar asta la piaţă şi-i tot normal sunt bucuroşi ei, sunt mulţumiţi."

O persoană poate beneficia de serviciile unui taxi social de două ori pe săptămână şi doar pentru a ajunge la anumite instituţii.

CONSTANTIN COJOCARU, primar, municipiului Edineţ: "Pot merge la instituţiile de primă necesitate nu mai mult de 2 ori pe săptămână cu excepţia celor care fac anumite proceduri de dializă unde se duc mai des inclusiv copiii. Avem şi un autobuz pentru copiii cu nevoi speciale care fac serviciul acesta."

De serviciile unui taxi social beneficiază anual peste 2000 de persoane. Proiecte similare sunt şi în raioanele Criuleni şi Dubăsari ale Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter