Extern

Preşedintele Zelenski anunţă că va participa prin videoconferinţă la summitul G7

post-img
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că va participa prin videoconferinţă la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, Japonia, relatează AFP.

"Am acceptat invitaţia (...) şi voi participa la summitul G7 la Hiroshima într-un format online", a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev alături de premierul japonez Fumio Kishida, în vizită în Ucraina, potrivit Agerpres.

Premierul Fumio Kishida s-a deplasat marţi la Bucea, oraş-martir situat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităţilor ocupaţiei ruse, în cadrul primei sale vizite "istorice" în Ucraina. Kishida a devenit primul prim-ministru nipon care s-a deplasat într-o zonă de război după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Vizita sa intervine într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întrevedere cu Vladimir Putin, având drept punct central al discuţiilor invazia rusă în Ucraina.

În februarie, Japonia a anunţat un nou ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina. Tokyo a trimis Kievului, de asemenea, echipamente defensive şi i-a propus să găzduiască refugiaţi ucraineni.

Cu toate acestea, Japonia nu a furnizat ajutor militar, Constituţia sa pacifistă obligând-o să-şi limiteze capacităţile militare la măsuri defensive.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter