Economic

Energia, o problemă de securitate națională. Ce spun experții

Energia, o problemă de securitate națională. Ce spun experții

Criza energetică provocată de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei a condus la revizuirea politicilor de securitate în Republica Moldova. Experții Watchdog au făcut un studiu privind indicele de securitate energetică iar rezultatele au fost date publicității. Care sunt concluziile și ce calificativ a primit Republica Moldova la capitolul securitate energetică, ne spune Natalia Chicu.

NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA

Bun găsit.

Studiul cuprinde o analiză pe 3 piețe energetice: electricitate, gaze şi petrol şi este alcătuit din 40 de indicatori grupaţi în 5 categorii în patru țări: Republica Moldova, Ucraina și Georgia - părți contractante ale Comunității Energetice; și România ca stat membru al UE.

Potrivi studiului, Republica Moldova are o pregătire inacceptabilă privind securitatea enegetică acumulând doar 31 de puncte.
Stăm prost și la capitolul evaluarea şi prognozarea riscurilor, la rapoarte de fiabilitate și securitate, dar şi lipsa statisticilor de securitate energetică.  
Studiul arată că sunt progrese la capitolul infrastructură energetică dar şi șa planuri de acţiune. În ultimele 18 luni, autorităţile au întreprins măsuri importante pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale şi alimentarea cu energie electrică.

Din decembrie 2022, R. Moldova a oprit, aproape în totalitate, achiziționarea de la Gazprom, cu excepția regiunii separatiste transnistreane.
Studiul arată că, datorită sprijinului acordat de partenerii externi, a autorităţilor de la București și celor de la Kiev, Republicii Moldova a putut riposta încercărilor repetate ale Gazpromului de a crea o penurie de gaz şi energie electrică.

În studiul "Indicele securității energetice" se arată că Republica Moldova nu are propriile depozite de gaz, desi este nevoie de stocarea a cel puțin 15% din consumul mediu anual. Specialiștii subliniază că Ministerul Energiei ar trebui să dezvolte şi un plan național pentru energie și climă.

Mai prost decât Republica Moldova la capitolul Securitate energetică stau Georgia şi Ucraina care au acumulat 15 şi, respectiv, 14 puncte. România a cumulat un scor mediu al Indicelui de Securitate Energetică - 58 de puncte.
Studiul pilot privind "Indicele de securitate energetică" a fost elaborat de experții http://WatchDog.md, împreună cu organizațiile partenere din țările vecine și cu sprijinul Black Sea Trust și al Uniunii Europene.

Studiul este un instrument analitic prin care a fost evaluat gradul de pregătire instituțională și strategică a țărilor pentru a identifica, evalua, preveni și contracara amenințările la adresa securității energetice, rămânând în același timp rezistente și durabile din punct de vedere energetic.

INDICELE SECURITĂȚII ENERGETICE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Evaluarea și prognozarea riscurilor – 33 p
Reguli de securitate și planuri de acțiune – 60 p
Rapoarte de fiabilitate și Securitate - 0 p
Infrastructura și adecvarea resurselor - 63 p
Statistici de securitate energetică - 0 p
TOTAL 33 puncte

INDICELE SECURITĂȚII ENERGETICE

Republica Moldova  - 31 p
Georgia                    - 15 p
Ucraina                     - 14 p
România                   - 58 p

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter