Social

Liliana Pușcașu explică cum putem preveni pericolele de sezon

post-img
Liliana Pușcașu, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență
Sursa foto: Facebook: Liliana Pușcașu

E frumoasă toamna în Moldova, dar ... bine-ar fi să acţionăm vigilent, pentru a evita unele consecinţe negative, care ar putea dăuna mediului şi, până la urmă, nouă, oamenilor. Despre acest subiect ne spune Liliana Pușcașu, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Liliana Pușcașu, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: „În pofida faptului că astăzi s-a răcorit afară, acest Cod Galben mai persistă, de aceea ar fi bine ca oamenii să țină cont de regulile de apărare împotriva incendiilor.În special dacă vorbim de arderea vegetației, pentru că în ultima perioadă am avut înregistrate incendii de vegetație, incendii la poligoanele de deșeuri, care în ultima instanță i-au făcut pe cei care au dat foc să mai și plătească și amenzi, adică au primit și acele sancțiuni administrative”.

Au fost aplicate peste 273 de amenzi, au fost prinși acei răufăcători care au dat foc gunoiului, dar și vegetației uscate. Peste 7000 de hectare de teren au fost compromise în acest an, în 2025, iar incendiile de vegetație au făcut și victime pentru că oamenii s-au ales cu arsuri.

Liliana Pușcașu menționează că au fost internați la spital, pe lângă faptul că au și plătit amenzi, mai mult ca atât la unii le-au ars și locuințele pentru că aceste incendii de vegetație au obținut și răspândire. Trebuie să fim vigilenți și să nu dăm foc gunoiului menajer acelor miriști, stufărișului din preajma lacurilor.

Prin urmare, e bine să strângem acest gunoi ecologic, așa cum se face și în țările europene.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o campanie de prevenire și informare a cetățenilor din Republica Moldova. Este vorba de campania de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a mustului sau a vinului. 

„Aici oamenii de asemenea trebuie să se pătrundă de responsabilitate, este foarte bine ca mustul sau vinul în procesul de fierbere, așa cum îl spunem noi, de fermentare, este să se producă în spații deschise, afară, iar după ce a finalizat acest proces, vinul să se dea la cale, cum spuneau bătrânii, adică să îl dea în beci. Primele 3-5 zile, atunci când ducem vinul, e cea mai periculoasă perioadă, aș spune eu, atunci trebuie să lăsăm ușile larg deschise pe parcursul întregii zile, iar dimineața când ne trezim, înainte de a intra în beci, deschidem ușile, așteptăm o oră, vedem dacă s-a aerisit totalmente, după care ne facem acele activități care ne propunem”, spune Pușcașu.

O altă situație este intoxicațiile cu ciuperci. Purtătorul de cuvânt al IGSU, îndeamnă oamenii să nu culeagă ciupercile pe care nu le cunosc.

„Cu siguranță oamenii care merg la culesul ciupercilor trebuie să fie foarte versați în domeniul respectiv. Trebuie să fim foarte atenți. După ploi apar foarte multe ciuperci, foarte multe ciuperci otrăvitoare. Atenție copiilor, nu le dăm copiilor până la 5, 6, 7 ani în genere”.

O altă consecință poate fi, utilizarea buteliilor de gaz propan-butan. Pot fi situații în care emanarea gazului de tip propan-butan ar putea duce la explozii, incendii sau intoxicație cu gaz. 

Purtătoarea de cuvânt a mai menționat că de responsabilitatea noastră ține siguranța noastră și a apropiaților.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter