Actualitate

MEC: Șase persoane vor fi sancționate pentru publicarea online a examenelor de absolvire a gimnaziului

post-img
foto simbol

Șase persoane din raioanele Glodeni, Criuleni, Sîngerei, Florești și Anenii Noi au fost găsite vinovate pentru publicarea în mediul online, în timpul examenelor de absolvire a gimnaziului, a subiectelor și soluțiilor din cadrul examenelor. Este rezultatul anchetei desfășurate de Inspectoratul Național de Investigații al IGP, care a remis copiile materialelor către inspectoratele de poliție din raioanele respective, pentru aplicarea sancțiunilor.

ZFR

Ministerul Educației subliniază într-un comunicat de presă că identificarea instituțiilor de unde au avut loc scurgerile de informații a fost posibilă imediat, datorită mecanismelor de securizare a testelor de examen, utilizate în sesiunea 2024, iar informațiile au fost transmise oamenilor legii.

De menționat că, pentru Publicarea subiectelor pentru examenele de absolvirea a gimnaziului și de bacalaureat, precum și a soluțiilor acestora, Codul Contravențional prevede o amendă de:

-de la 30 la 90 de unităţi convenţionale (în cazul persoanelor fizice), 

-de la 150 la 240 de unităţi convenţionale (în cazul persoanelor juridice), 

-de la 150 la 240 de unităţi convenţionale (în cazul persoanei cu funcţie de răspundere). 

ZFR

De asemenea, persoanele ar putea fi private de  dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an. Aceste persoane sunt din raioanele: 

Ministerul Educației și Cercetării menționează că va monitoriza în continuare rezultatele anchetei și va depune toate eforturile pentru a asigura un mediu educațional corect, transparent și echitabil pentru toți elevii. Orice tentativă de fraudă va fi tratată în conformitate cu legea, conchide Ministerul. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter