Actualitate

De câteva săptămâni, nu mai plouă, iar agricultorii spun că mai multe culturi riscă să fie afectate

De câteva săptămâni, nu mai plouă, iar agricultorii spun că mai multe culturi riscă să fie afectate

Femierii susţin că pământul e atât de uscat, încât în unele zone crăpăturile au o adâncime de 10 centimetri. La rândul lor, autorităţile spun că Republica Moldova nu a atins nivelul de alertă de secetă. Asta, deşi unul dintre semnele că ne aflăm în pragul unei perioade aride e Codul galben de incendii din aceste zile.

Crăpăturile date ne demonstrează lipsa de precipitaţii în zona dată. Deja mâna intră. Are o adâncime de vreo 10 cm.

Vitalie Eremia din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, are peste 400 de hectare de teren cu grâu, porumb şi floarea soarelui. Nivelul de umiditate din sol este extrem de scăzut, iar culturile agricole nu se dezvoltă.

VITALIE EREMIA, agricultor: "De la lipsa de precipitaţii porumbul a răsărit neuniform şi mai departe dezvoltarea lui noi nu ştim cum o să fie. Adică dacă nu o să fie precipitaţii el nu o să se dezvolte, o să se usuce ca şi anul precedent."

Şi grâul, care e în ultima fază de dezvoltare şi urmează să fie recoltat până la sfârşitul lunii, ar putea fi afectat.

VITALIE EREMIA, agricultor: "Acum bobul e mare frumos dar el e în fază de lapte şi dacă nu o să aibă umiditate el o să se sbârciască. Aşa e frumos. Ne-am străduit să-ol creştem, să investim bani."

Pe de altă parte, autorităţile spun că, deocamdată, Republica Moldova nu a atins nivelul de alertă de secetă.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Noi primim de la meteo în fiecare săptămână şi nu s-a identificat încă situaţii de secetă în Republica Moldova. Situaţia cu rezerva de apă în sol este în limita normalităţii."

Semnele că ne aflăm în pragul unei perioade aride sunt numeroase, inclusiv Codul galben de incendii din aceste zile.

LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă IGSU: "Pericolul pentru culturile cerealiere în mare parte este pentru sfârşitul lunii iunie, când deja sunt gata pentru recoltare, sunt uscate. Atunci persistă acest pericol, în condiţiile de temperaturi ridicate şi în cazul în care nu sunt respectate regulile de apărare împotriva incendiilor la colectare grânelor. Pentru această perioadă, pericolul este în special pentru spaţiile forestiere."

Potrivit climatologilor, în ultimele două decenii, în Republica Moldova perioadele de secetă au devenit mai frecvente şi mai intense.

RODICA COJOCARI, climatolog: "Republica Moldova, reieşind din amplasarea ei geografică deja este supusă de fenomenului de secetă iar în ultima perioadă atestăm o mărire a frecvenţei şi a magnitudinei, intensităţii acesteia. Este probabiliatatea ca noi până în 202, să depăşim acea limită de 1,5 grade Celsius, încălzire globală şi 90% este probabilitatea de manifestare a fenomenelor de risc nespecifice zonei."

Anul trecut, Europa a înregistrat cea mai fierbite vară de până acum, iar meteorologii sunt de părere că în 2023, cataclismul s-ar putea repeta.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter