Extern

Ucraina confirmă că a pierdut un F-16. Un pilot ucrainean a murit în urma prăbușirii avionului de luptă

post-img
Ucraina confirmă că a pierdut un F-16. Un pilot ucrainean a murit în urma prăbușirii avionului de luptă

Unul dintre avioanele de luptă F-16 livrate recent Ucrainei s-a prăbușit luni, în timp ce respingea un atac masiv al Rusiei, a informat miercuri Statul Major al armatei ucrainene, transmite Hotnews.

ZFR

Confirmarea a venit după ce presa a relatat miercuri că avionul de luptă s-a prăbușit în timpul recentului atac cu sute de rachete și drone lansat de Rusia, în 26 august, asupra Ucrainei.

Potrivit armatei Kievului, aparatul F-16 a doborât patru rachete de croazieră rusești în timpul atacului, demonstrând „eficiență ridicată”.

CNN relatează, citând o sursă militară ucraineană, că pilotul aparatului F-16, un pilot ucrainean de top, pe nume Oleksii Mes, alias „Moonfish”, a murit în urma prăbuşirii aeronavei. El a fost înmormântat în cursul zilei de joi, a menționat sursa.

Aceeași sursă militară ucraineană a precizat pentru CNN că experţi internaționali urmează să fie invitaţi să ia parte la investigația privind prăbușirea aparatului de zbor.

Anterior, miercuri, un oficial american din domeniul apărării a informat pentru agenția Reuters că un avion de luptă F-16 a fost distrus într-un accident survenit luni în Ucraina. Potrivit oficialului, prăbuşirea nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc direct.

ZFR

Însă nu s-a stabilit încă ce a cauzat incidentul – o eroare de pilotaj sau o defecţiune mecanică

Reuters amintește că Rusia a desfăşurat luni un atac „masiv” cu rachete şi drone asupra Ucrainei, potrivit comandantului Forţelor aeriene ucrainene, urmat marți de un nou atac major.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase marţi că avioanele F-16 au fost folosite pentru a respinge atacul de luni şi au dat rezultate bune.

Reuters precizează că Forţele aeriene ucrainene nu au făcut deocamdată niciun comentariu pe acest subiect.

Volodimir Zelenski a anunţat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, confirmând sosirea mult aşteptată a acestor aparate de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani şi jumătate de la declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter