Politic

Institutul pentru Studiul Războiului: Ajutorul R. Moldova, Ucrainei și al UE pentru Transnistria strică planurile Kremlinului în regiune

post-img
Așa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează că acceptarea de către regiunea transnistreană a ajutorului din partea Republicii Moldova, Ucrainei sau a UE, precum și furnizarea ulterioară de electricitate mai ieftină către restul Republicii Moldova, ar compromite eforturile Rusiei de a utiliza criza energetică pentru a consolida dependența economică a malului stâng al Nistrului de Moscova.

De asemenea, același sprijin ar împiedica Rusia să se poziționeze drept „salvatoare” și „binefăcătoare” a regiunii separatiste și să folosească orientarea Chișinăului spre electricitatea europeană, mai scumpă, ca parte a narațiunilor anti-UE ale Kremlinului.

Pe 27 ianuarie, Uniunea Europeană a propus un pachet de asistență de urgență de 30 de milioane de euro într-un prim-pas pentru a sprijini Republica Moldova în diminuarea impactului crizei energetice severe provocate de Gazprom. 

Prin acest pachet, UE este pregătită să finanțeze achiziția și transportul de gaze naturale în regiunea transnistreană, pentru a ajuta la asigurarea energiei electrice și termice pentru cei peste 350.000 de locuitori ai regiunii până la 10 februarie 2025. Pachetul poate permite și furnizarea de energie electrică de la malul stâng spre malul drept al Nistrului.

Pe 25 ianuarie, în timpul vizitei președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev, preşedintele Zelenski a declarat că Ucraina că este gata să trimită specialişti la Cuciurgan pentru a adapta utilajul Centralei la funcţionarea pe cărbune. Volodimir Zelenski a mai spus că, astfel, s-ar putea produce energie pentru toată Republica Moldova, dar şi pentru Ucraina.

„Ei (n.r. – regiunea transnistreană) au nevoie de 200-220 de Megawați pentru consumul lor și pentru oamenii care sunt acolo. Iar stația (n. r. - de la Cuciurgan), dacă oamenii noștri merg acolo, este capabilă să producă aproximativ 2 Gigawați, adică de vreo zece ori mai mult decât au nevoie”, a spus el. 

„Odată ce le dăm cărbune la un preţ mic, sau chiar gratuit, ei ne-ar putea da electricitate, ceea ce este corect. Noi dăm cărbune. Ei au electricitate pentru ei înșiși şi pentru toată Republica Moldova şi primim electricitate şi noi”.

Krasnoselski a respins ajutorul oferit de Ucraina.

De la 1 ianuarie 2025, regiunea transnistreană a rămas fără gaze naturale, după ce Gazprom a refuzat să-și îndeplinească obligațiile contractuale de livrare a gazelor către Republica Moldova.

Citește și

„Prietenii adevăraţi la nevoie se cunosc”. Ursula von der Leyen, despre sprijinul UE acordat R. Moldova în contextul crizei energetice de pe malul stâng al Nistrului

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter