Social

Spitalele şi clinicile din unele raioane ale Republicii Moldova se confruntă cu o lipsă de specialişti fară precedent

Criza de medici
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ducem lipsa de medici in Republica Moldova. La mare căutare sunt cardiologicii, urologi şi medicii oncologi. În unele raioane nu există nici măcăr un sigur specialist pe domeniu. Pentru consultații, bolnavii sunt nevoiţi să meargă în raioanele vecine sau la Chişinău. Mii de locuri in sistemul de sanatate sunt vacante, iar autorităţile recunosc că, pe termen scurt, nu au soluții. Ministrul Sănătăţii Ala Nemerenco crede că este nevoie de cel puţin un deceniu pentru a pregăti noi specialişti.

Spitalele şi clinicile din unele raioane se confruntă cu o lipsă de specialişti fară precedent. Neurologii, cardiologii sau medicii legişti sunt greu de găsit. În multe raione există doar câte un singur specialist la care bolnavii îşi aşteaptă rândul. In unele raioane nu există nici măcăr unul. Specialiștii au plecat din sistemul medical al republicii Moldova, iar tinerii absolvenţii nu se grăbesc să meargă prin sate să muncească. Sunt spitale cu zeci de locuri vacante în Ocniţa, Glodeni, Orhei, Leova sau Cahul.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Migraţia care a afectată întreagă ţara, nu a putut să nu afecteze şi sistemul medical, mulţi medici activau în instituţii în care erau lipsă de echipamente medicale, condiţii proaste de muncă, salarizare proastă.”

Situatia e extrem de gravă in multe locuri. Bolile cardiovasculare sunt principala cauza a deceselor, în Repulica Moldova, iar accesul la cardiologi este limitat, în special in mediul rural. Autorităţile nu au soluţii imediate, însă îşi pun speranţe în tinerii de la Universitatea de Medicină. În acest an,  pentru un loc la studii fară taxe au concurat 51 de candidați.


ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Suntem ambiţioşi la acest capitol să modernizăm instituţiile medicale, mă refer la îmbunătăţirea infrastructurii cât şi la asigurare cu echipamente medicale moderne. Doi, înseamnă politici motivationale, majorare de salarii, apartamente îndemnizaţii.”

Nu doar in instituţile medicale din raioane e criză de specialişti. Si în Chişinău sunt multe posturi vacante, mai ales în spitale.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter