Trăim vremuri în care majoritatea vor să facă bani ușor și într-un timp foarte scurt. Totuși, sunt și tineri care vor să dezvolte o afacere profitabilă, prin multă muncă, ambiție și răbdare. În continuare, vă prezentăm istoria unui antreprenor care deține o fermă și chiar dacă nu e lucru ușor, îi place mult ceea ce face.
Valentin Tabac, din Văsieni, Ialoveni, deține o fermă cu 20 de vaci mulgătoare. Își începe ziua la ora 5 dimineața, cu hrănirea și mulsul animalelor.
VALENTIN TABAC, fermier, s. Văsieni, r. Ialoveni: Mulsul este mecanizat cu un aparat cu două posturi. Orientativ câte șapte minute la două vaci. Ele se mulg concomitent și în șapte minute reușești.
Chiar dacă, pentru mulți, munca la fermă este grea, Valentin a ales să fie acasă, alături de familie.
"Dacă aș fi ales drumul Europei sau alt drum ca să lucrez de la salariu la salariu, pentru mine ar fi un impediment. Eu știu că mai departe nu o să pot ajunge, dar când ai business-ul tău tu poți crește în multe direcții și nimeni n-o să-ți spună unde e sfârșitul. E potențial de creștere și nu știi când o să fie momentul că asta este tot."
Lucrul la fermă e fără zile de odihnă, pentru că animalele permanent au nevoie de îngrijire.
"Pășunatul are multe beneficii. Mișcarea vacii, la deal la vale. Crește cu 15 % cantitatea de lapte. Vaca mereu este în mișcare, asta dezvoltă mușchiul, o stimulează ca să producă mai mult lapte. Pășunatul minimizează costurile de întreținere. Dacă crește numărul de vaci, trebuie să mărim teritoriul, pentru că, pentru o vacă este necesar plus minus un hectar de teren ca să-l poți hrăni.”
Tot perimetrul pășunii este înconjurat de un gard electric. Acest cablu are o tensiune de 10 000 de volți și o putere de 8 jouli. Prin urmare, dacă vacă se apropie și se atinge de firele în cauză își formează un reflex și ulterior nu se va mai apropia. În zilele noastre, nu mai este nevoie de acel văcar cum era pe vremuri.
VALENTIN: Sunt luni în care nu prea facem față la cheltuieli, dar la un număr mare de vaci ar fi mai rentabil. Cheltuielile cresc, dar se împart la mai multe vaci și deja e mai rentabil.
Atașamentul pentru animale îl are de la tatăl său.
"El a cumpărat o fermă prin 2004-2005 a fost o fermă de porci. Am început să creștem niște viței și cu timpul de la 5 viței, am trecut la vaci și am ajuns la 20 de vaci. Avem metis cu semintal, metis cu holstein, avem simentar pură și holtein rasă pură. Metis a crescut la noi în fermă."
A absolvit Facultatea de Business și Administrarea Afacerilor.
"Universitatea mă ajută ca să gestionez afacerea. Ca să întreții niște animale, trebuie să ai dragoste și pasiune față de ele. Dacă nu ai dragoste față de animal, ferma nu o să înflorească.”
Zootehnia, însă, o însușește pe cont propriu.
"Am mai învățat pe parcurs din ele, însă, mai vine veterinarul și îmi ce să fac și cum să fac, eu asimilez informația și pe viitor realizez singur."
Deși are unde vinde laptele, prețul nu e cel precum ar vrea.
"Acum la procesator vindem lapte cu 6,50 lei litrul de lapte. Anul acesta pentru prima dată avem subvenții de la AIPA pentru fiecare litru de lapte. Totuși, am vrea ca să se mai ridice prețul la lapte. Procesatorul vine o dată la două zile. În acest timp noi strângem 400 de litri. Atunci face testul la grăsime și cam asta e tot."
Tata, care cunoaște bine domeniul, îl susține.
VALERIU TABAC, tatăl: Ajutăm și fizic și financiar și cu sufletul. Este greu să ai o afacere în acest domeniu în R. Moldova? Acum aș spune că e cam greu. Cheltuielile sunt mari, venituri mici, în orice caz se poate de mers înainte. Dar înainte era mai greu. Pentru noi era mai greu că se lucra mai mult fizic. Acum este oleacă mai tehnologizat și este un pic mai ușor.
VALENTIN: Cosit, greblat, balotat, totul facem cu ajutorul la tehnică. Avem terenurile noastre, o parte în arendă, altele proprii.
Valentin vrea să-și extindă ferma până la 70 de capete.