Social

Agricultorii au acum la dispoziţie o gamă largă de soluţii digitale care să-i ajute la eficientizarea afacerilor

Agricultorii au acum la dispoziţie o gamă largă de soluţii digitale care să-i ajute la eficientizarea afacerilor

Agricultorii au acum la dispoziţie o gamă largă de soluţii digitale care să-i ajute la eficientizarea afacerilor, să facă faţa crizei energetice sau să diminueze riscurile aduse de schimbările climatice. Toate au fost prezentate în cadrul conferinţei AgTech 2023. Evenimentul a reunit experți, autorităţi din domeniu dar şi peste 250 de agricultori basarabeni dornici să-şi modernizeze afacerile.

Marcel Ionescu este fondatorul unei companii în domeniul agriculturii de precizie şi a venit din România să prezinte o tehnologie prin care se pot utiliza simultan suprafețele de teren atât pentru generarea de energie cât și pentru agricultură.

MARCEL IONESCU, fondator, companie în domeniul agriculturii de precizie
pentru agricultură:
„Suntem astăzi la Chişinău pentru a prezenta conceptul de agrivoltaic. Conceptul de agrivoltaic face referire la producerea de energie deasupra culturilor agricole deja existente în Republica Moldova în aşa fel încât să devină sustenabili şi profitabili.”

La acest eveniment au fost prezentate diverse dispozitive şi metode prin care agricultorii pot monitoriza câmpurile de la distanţă sau pot calcula rentabilitatea economică a unei culturii ori a întregii afaceri.

„Avem staţii meteo. Staţiile meteo arată bolile, dăunătorii şi arată prognoza meteo pe cinci zile. Totodată aceasta oferă statistica, de când este pusă staţia în pământ de atunci puteţi dispune de toată baz, chiar şi peste cinci ani.”

„Integrarea unei companii agricole digital. Asta ar semnifica starea câmpurilor, staţiile meteo din companie, telematica comapaniei, adică datele care provin de la combine de la tractore, jurnalu agronomului, ncadarsrtu companiei, toate aeste lucruri sunt într-un software în care integrăm compania data iar fermierul poate accesa de pe orice dispozitiv.”

Principalele probleme cu care se confruntă agricultorii din Republica Moldova sunt codiţiile climatice, lipsa forţei de muncă şi productivitatea scazută. Infrastructura în domeniu şi conservarea apei pe terenurile agricole pot fi îmbunătățite prin digitalizare, afirmă ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Pentru că digitalizarea înseamnă eficienţa muncii, reducerea costurilor, tehnologii de procesare şi de prelucrare a solului, evident că vor face ca rezervarea de lichid, de apă să fie mult şi mult mai avantajoasă şi mai mare ceea ce va reduce din consumul de apă şi vom fi mult mai prietenoşi cu mediu şi toate aceste lucruri de care vorbesc eu evident că le face digitalizarea.”

Instrumentele agriculturii de precizie se bucură deja de succes printre agricultorii din Republica Moldova.

„Ne pot da un rezultat foarte bun în agricultură cu staţiile meteo, cu tehnologii ce ţin de irigări, fertilizări, ce ţin de stropiri şi putem obţine nişte rezultate destul de bune în ceea ce priveşte producţia.”

„Sunt foarte multe lucruri interesante o parte din dânsele noi deja le implimentăm. Suntem la un nivel avansat de implimentare a agriculturii conservative la noi în fermă. Cel mai interesant lucru şi cel mai util, eu cred că sunt FMS-urile, farming manager systems,  care sunt aici şi care pertmite integrarea tuturor utilajelor, personalului şi sistematizarea tuturor lucrărilor.”

„Sunt interesant în procurarea unei drone, dar mai studiem fiindcă am nevoie de un operator care să poată să o conducă.”

Evenimentul dedicat digitalizării agriculturii și soluțiilor inovatoare, se află la a patra ediţie. Potrivit datelor Băncii Mondiale, indicele de digitalizare a agriculturii din Republica Moldova este 66,8 puncte din 100, adică unul dintre cele mai scăzute în rândul statelor Uniunii Europene. Principalele bariere sunt costurile tehnologiilor, abilitățile reduse de utilizare a acestora în rândul agricultorilor dar și infrastructura subdezvoltată de transmisiune a datelor.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter