Economic

CNAM a transferat în avans peste 874 de milioane de lei pentru serviciile medicale ce vor fi oferite populației în luna iulie

post-img
imagine simbol

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a transferat în avans prestatorilor de servicii medicale circa 874,4 milioane de lei pentru serviciile ce urmează să fie oferite populației în luna iulie. Din această sumă, în jur de 817,3 milioane au fost achitate prestatorilor publici, în timp ce peste 57 de milioane de lei au fost virate prestatorilor privați.

Potrivit CNAM, aceste plăți anticipate sunt esențiale pentru a facilita acordarea continuă a serviciilor medicale pentru populația asigurată, conform standardelor de volum și calitate stabilite în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Conform contractelor încheiate cu instituţiile medico-sanitare şi Criteriilor de contractare a prestatorilor de asistenţă medicală, CNAM achită în două etape serviciile medicale oferite de prestatori.

Astfel, la începutul fiecărei luni sunt efectuate plăţile în avans în mărime de 80% din suma planificată pentru luna respectivă, iar la finele fiecărei perioade de raportare este transferat restul sumei, în limita prevederilor contractuale.

Transferul mijloacelor financiare pentru serviciile medicale prestate populației în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală este posibil datorită achitării cu onestitate de către cetățeni a primelor de asigurare.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter