Extern

Serviciile secrete occidentale: Putin își schimbă obiectivele pentru războiul împotriva Ucrainei?

post-img
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Sursa foto: cnn.com

Noi informații analizate de oficiali americani și occidentali sugerează că președintele rus Vladimir Putin și-ar fi schimbat obiectivele în războiul împotriva Ucrainei, care urmăreau inițial schimbarea conducerii actuale de la Kiev. Noile obiective ale Kremlinului sunt pe termen scurt și urmăresc consolidare a teritoriilor ocupate și stimularea economiei țării sale aflate în dificultate, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiarizate cu situația.

Aceasta reprezintă o evoluție față de evaluările recente ale serviciilor secrete americane și occidentale, care sugerează că Putin a simțit că starea războiului era în avantajul său, că avea impulsul, precum și forța necesară pentru a susține o luptă mai lungă împotriva unei Ucraine șubreditoare și pentru a cuceri întreaga țară.

Înalți oficiali americani rămân sceptici față de Putin și afirmațiile sale repetate în discuțiile în curs, conform cărora dorește un acord de pace, chiar dacă ceea ce propune SUA este incredibil de generos față de Rusia, oferindu-le cea mai mare parte a teritoriului pe care l-a cucerit. Există, de asemenea, o convingere larg răspândită că, chiar dacă Rusia este de acord cu o versiune a acordului aflat pe masă, ar putea încerca să reia războiul și să încerce să acapareze mai mult teritoriu din Ucraina pe termen lung.

„Cred că s-ar putea gândi – nu vreau să spun gândindu-se la scară mai mică –, dar se gândește la un obiectiv rezonabil pe termen scurt”, a declarat un oficial de rang înalt din serviciile de informații occidentale.

Presiunea exercitată de o administrație Trump din ce în ce mai furioasă, care amenință cu mai multe sancțiuni și cu o economie rusă în dificultate, îl plasează pe Putin într-o poziție potențial dificilă. De asemenea, în discuții s-a pus un accent puternic pe potențialul de investiții dintre SUA și Rusia dacă războiul se încheie, oportunități pe care SUA le-a numit „istorice”.

„Toate acestea depind cu adevărat de ceea ce este dispusă SUA să pună pe masă, astfel încât să nu poată revendica victoria pe plan intern”, a continuat oficialul, „ci să simtă cu adevărat că a realizat ceva ce merită o pauză semnificativă și apoi poate să reia lupta la un moment dat mai târziu.”

Oficialul a subliniat referirile repetate ale lui Putin la originea istorică a poporului rus și a spus că acesta menține „un obiectiv pe termen lung”, de a ocupa o parte mai mare din Ucraina, „cel puțin acele porțiuni care sunt leagănul civilizației ruse” în ochii lui Putin.

Moscova este dispusă să „fie de acord” cu SUA și să își limiteze obiectivele imediate de a-și îmbunătăți relația cu Washingtonul, a admis un oficial european de rang înalt, dar „în mod clar nu a renunțat la scopurile sale maximaliste de război”.

Kremlinul speră că o relație mai bună „va atrage atenția după o pauză tactică și că apoi vor putea folosi combinația de instrumente militare, economice, informaționale și politice pentru a atinge obiectivele complete ale lui Putin în Ucraina și nu numai”, a spus oficialul.

La începutul acestui an, oficialii serviciilor secrete americane i-au avertizat pe actualii consilieri de rang înalt ai lui Trump că controlul Ucrainei rămâne prioritatea principală a lui Putin, alături de supraviețuirea regimului, și au avertizat că intenționează să exploateze orice grabă percepută în negocieri de către noua administrație, potrivit unei surse familiarizate cu aceste conversații.

„Gândirea lui Putin a evoluat pentru că el crede că are un președinte american simpatizant, care nu știe ce face și este mai interesat de victorii pe termen scurt”, a declarat congresmanul democrat Jason Crow, care face parte din comisia de informații a Camerei Reprezentanților. Putin, a adăugat el, „crede că se poate ajunge la o înțelegere și pur și simplu nu va fi aplicată”.

Ucraina solicită asistență în materie de securitate

În timpul negocierilor care au început sub Trump, liderii Ucrainei au cerut în repetate rânduri ca SUA și Europa să ofere asistență și garanții în materie de securitate ca parte a unui potențial pact, astfel încât, chiar dacă Ucraina va ceda o parte din teritoriu, Rusia să fie descurajată să reia războiul pentru a cuceri o parte mai mare din țară.

„Obiectivul Rusiei este de a obține recunoașterea a cât mai mult teritoriu posibil și de a avea o Ucraină cât mai slabă posibil”, a declarat un înalt oficial american, care a susținut că nu există „nicio indicație” că Putin ar putea cuceri de fapt restul Ucrainei, în condițiile în care forțele sale nu au putut muta dramatic liniile frontului de mult timp.

Așadar, orice schimbare în gândirea lui Putin vine din această conștientizare și din eforturile administrației Trump de a determina cele două părți să negocieze o încheiere a conflictului, a spus oficialul.

„Calculul a ceea ce ar putea realiza Putin în plus în această etapă dată s-a schimbat probabil, în parte pentru că există dorința de a pune capăt războiului”, a spus oficialul. „Calculul din partea SUA s-a schimbat [de la administrația Biden], ceea ce contribuie, probabil, la schimbarea calculului rușilor.”

Discuțiile despre locul în care ar putea fi trasate liniile teritoriale s-au concentrat pe cele cinci teritorii în care Rusia are cea mai puternică poziție, inclusiv Crimeea, pe care Putin a ocupat-o în 2014.

Îndoieli că Putin negociază cu bună-credință

Însă există de mult timp îndoieli în rândul oficialilor politici și de informații că Putin și cercul său negociază cu bună-credință, încercând în schimb să prelungească discuțiile și să-și continue campania militară.

Senatorul Roger Wicker, președintele republican al Comitetului pentru Forțe Armate al Senatului, a reiterat acest scepticism săptămâna aceasta, spunându-le reporterilor că este „timpul să-l tratăm pe Putin ca pe criminalul de război înșelător care este” și amintindu-i lui Trump că liderul rus „nu poate fi lăsat să târască Statele Unite”.

Trump a insistat în mod constant că el crede că Putin își dorește pacea și și-a exprimat optimismul cu privire la un posibil acord, dar sâmbătă a părut să pună la îndoială obiectivele liderului rus.

„Poate că nu vrea să oprească războiul, doar mă provoacă și trebuie tratat diferit, prin «sancțiuni bancare» sau «secundare»?”, a scris Trump într-o postare pe Truth Social în urma unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Vatican.

„Înțelegem că Washingtonul este dispus să obțină un succes rapid în acest proces”, a răspuns miercuri purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. „Dar, în același timp, sperăm la o înțelegere a faptului că soluționarea crizei ucrainene este prea complicată pentru a fi făcută peste noapte. Există o mulțime de detalii și o mulțime de lucruri mărunte de abordat înainte de o soluționare.”

Trump a făcut referire la recentele atacuri rusești asupra Kievului și a altor părți, despre care înaltul oficial al serviciilor secrete occidentale a spus că sunt în concordanță cu argumentul că Putin nu se angajează în discuții de armistițiu cu intenția de a pune capăt războiului.

„Dar dacă se pune pe masă ceva care este prea bun pentru a fi ignorat, cred că ar putea schimba puțin modul în care gândesc în această privință”, a spus oficialul.

author-img_1

Reporter Doi

Reporter