Social

Omagiu pentru două personalități ale neamului românesc

Omagiu pentru două personalități ale neamului românesc
Sursa video: TVR MOLDOVA

Basarabenii le-au adus astăzi omagii personalităţilor care şi-au lăsat amprenta în istoria românilor. Este vorba despre Regele Ferdinand I, precum şi diplomatul şi omul politic, Nicolae Titulescu. Două monumente care-i reprezintă pe cei doi au fost inaugurate la Orhei şi Chişinău. Evenimentele au adunat zeci de participanţi.

La o zi de la centenarul încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, în oraşul Orhei a fost inaugurat bustul regelui Ferdinand I, numit și Întregitorul.

Proiectul a fost realizat cu implicarea Asociaţiei Obşteşti Monumentum şi a avocatului Iulian Rusanovschi, care de mai mulţi ani s-a dedicat reconstituirii memoriei istorice.  

SERGIU AGA, parohul bisericii "Sfîntul Vasile de la Poiana Mărului", Orhei „:Ne bucurăm că bustul este în apropiere de strada fosta Regina Maria, care sperăm într-o bună zi să redevină cu acelaşi nume. Şi să ne bucure sufletele noastre pline de valori ale patriotismului, românităţii”.

MARIANA CUŞNIR, deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Mă mândresc că inaugurarea monumentului celei mai marcante personalităţi din istorie se întâmplă la Orhei. Pentru că Orheiul este nucleul românismului”.

Bustul simbolizează unitatea neamului românes şi a fost restabilit după ce a fost distrus de sovietici.

ANATOL PETRENCU, dr. hab. în științe istorice: „Regele Ferdinand a condus România în ani grei pentru poporul român, este vorba de Primul Război Mondial, război în care România s-a implicat şi a ieşit învingătoare în 2019. A fost rege când Basarabia s-a unit cu România”.

ION NEGREI, dr. în istorie: „Inaugurăm un monument regelui Ferdinand cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la momentul încoronării, dar şi a omagiului pe care îl purtăm noi, trebuie să-l purtăm, regelui Ferdinand I, pentru meritele pe care le-a avut în istoria neamului nostru”.

„Este un simbol al renaşterii nemului nostru, după atâţia ani de putere sovietică aici pe teritoriul nostru, ţărişoara noastră. Săracă ţară bogată … Doamne, ocroteşte-i pe români”.

Tot astăzi, la Chişinău a fost dezvelit monumentul marelui diplomat și om politic român Nicolae Titulescu. La eveniment au participat reprezenteanţii autorităţiloe locale, precum şi oaspeţi de peste Prut.

ADRIAN NĂSTASE, preşedinte, Fundaţia Europeană Titulescu, fost premier al României: „Este un proiect de echipă şi lucrul acesta ne arată că putem atunci când vrem, atunci când vrem, dincolo de unele neînţelegeri putem să realizăm proiecte importante. Aşezarea acestei statui aici ne va ajuta să-l descoperim în profunzime pe cel care a încercat în perioada interbelică să apere pacea în Europa”.

Monumentul lui Titulescu a fost amplasat în sectorul Botanica, în scuarul cu acelaşi nume şi a fost oferit în dar de Fundația Europeană Titulescu.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter