Actualitate

La Chişinău are loc prima şedinţă a HUB-ului UE de securitate internă și managementul frontierelor

HUB-ul UE de securitate internă
Sursa video: TVR MOLDOVA

La Chişinău are loc prima şedinţă a HUB-ului Uniunii Europene de securitate internă și managementul frontierelor. Reuniunea a fost organizată de Ministerul de Interne şi Delegaţia Uniunii Europene. În baza asistenţei oferită de UE, Republica Moldova va avea acces la programe şi resurse externe în domeniul securităţii, necesare în contextul războiului din Ucraina.

ZFR

Odată cu lansarea plantformei de discuţii în domeniul securităţii, în Republica Moldova vor fi puse bazele unor politici europene, care vor ajuta instituţiile de forţă de la Chişinău să facă faţă unor riscuri, precum criminalitatea organizată transfrontalieră şi transnaţională. Toate acestea, în contexul războiului din Ucraina.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: „Hub-ul de securitate reprezintă primul  mecanism de apărare calibrat la nevoile care reies din conflictul armat declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina. Este primul produs de securitate solictitat de Republica Moldova si apropbat de către Uniunea Europeană care oferă elemente de stabilitate, elemnte de control în lupta cu criminalitatea trasnaţională.”

La reuniune au participat şeful Delegației UE în Republica Moldova, directorul general adjunct al DG Home şi reprezentanți ai agențiilor europene.

E.S JĀNIS MAŽEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Securitatea nu este un concept abstract. Securitatea ţine de nişte provocări foarte concrete. La reuniea acestui HUB, accentul va fi pus pe provocări, dificultăţi, probleme concerete. De exemplu, la reuniunea de astăzi va fi abordată problema criminalităţii transnaţionale, unde experţii tehnici vor discuta şi vor face schimb de informaţii.”

OLIVER ONIDI, director general adjunct, DG Home: „Securitatea Republicii Moldova este şi securitatea Uniunii Europene. Ideea acestui HUB este de a construi o platformă unde experţii diferitor instituţii de forţă vor delega speciaşti dedicaţi, care să vină în Republica Moldova şi să interacţioneze cu specialiştii de aici.”

Domeniile prioritare de activitate ale hub-ului sunt diminuarea riscurilor și amenințărilor securităţii Republicii Moldova, identificate în comun cu Uniunea Europeană. Este vorba despre traficul de droguri, arme, ființe umane, migrația ilegală şi crimele cibernetice.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter