Actualitate

Noul tarif la gaz este de 29,27 lei pentru un metru cub. Ce spun cetățenii, autoritățile și experții despre noua majorare de preț

Noul tarif la gaz este de 29,27 lei pentru un metru cub. Ce spun cetățenii, autoritățile și experții despre noua majorare de preț

Noul tarif la gaz este de 29 de lei si 27 de bani pentru un metru cub. Decizia a fost luată astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Consumatorii casnici din Republica Moldova vor plăti mai mult cu peste 6 lei ca până acum. La aprobarea noului tarif s-a ţinut cont de costul mediu de achiziţie a gazelor naturale pentru ultimele 12 luni.

De la 1 octombrie, consumatorii casnici din Republica Moldova, vor achita 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural. Noul tariful este de două ori mai mare faţă de cel din ianuarie 2021.

Septembrie 2022                       22,99 lei
Octombrie   2022                       29,27 lei
Creştere                                6,28 lei

NICOLAE BOICO, reporter TVR: „În perioada iernii, pentru încălzirea unui metru pătrat al unui apartament eficient din punct de vedere energetic, se cheltuie lunar în medie 2,5 metri cubi de gaze naturale. Iar conform noului tarif aprobat astăzi, ar fi vorba despre aproximativ 73 de lei. Astfel, potrivit unui calcul elementar, la un apartament de 30 de metri pătraţi, factura de gaz la iarnă va fi de aproximativ 2200 de lei, la o locuinţă de 70 de metri pătraţi, se va achita peste 5 mii 100 de lei, iar cele de 100, plata lunară pentru încălzire va depăşi suma de şapte mii 300 de lei”

Povara financiară a fi una mare iar cetățenii trebuie să facă economii pentru a putea plăti facturile la gaz.

CALCUL ESTIMATIV FACTURĂ GAZ

30 metri pătraţi                   2200 lei
70 metri pătraţi                  5122 lei    
100 metri pătraţi                7317 lei

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică poate face noi ajustări de tarif doar dacă media preţului de achiziţie a gazelor naturale pentru ultimele 12 luni va creşte sau va descreşte cu peste un procente.

ALEXEI TARAN, director ANRE: „Dacă însă bursa evoluează şi preţurile de achiziţie estimate se duc în jos, sau cresc, depăşim pragul de unu la sută, atunci noi vom interveni spre ajustare fie în sus, fie în jos, dar deja în funcţie de evoluţia bursei”.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Era logic ca devierile tarifare din iarnă să fie introduse vara, ca să fie povara repartizată cât de cât uniform. Nu s-a făcut nimic vara, şi vara când s-a putut achita mai mult, nu s-a achita, şi acum ni le bagă, inclusiv devierile tarifare din anul trecut”.

Premierul Natalia Gavriliţa a anunțat că cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia, şi în acest an, de compensaţii pentru căldură şi energie electrică.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Suntem în consultarea actelor normative. Dar mecanismul propriu zis, va fi anunţat, de domnul Spătaru, într-o conferinţă de presă la începutul lunii octombrie”.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Reprezentanţii ANRE susţin că după majorarea de astăzi, se va scumpi, inevitabil energia electrică şi agentul termic. Asta în condiţiile în care gazele naturale reprezintă materia primă de bază la producerea acestor resurse energetice. Reprezentanţii ANRE nu au putut spune astăzi cu cât urmează să se scumpească electricitatea şi agentul termic şi au menţionat că efectează calculele necesare”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter