Economic

UE, în căutarea de soluții pentru piața energetică. Spînu: „Este nevoie de implementarea unui nou mecanism pentru acele țări care nu își permit, să plătească aceste prețuri uriașe”

UE, în căutarea de soluții pentru piașa energetică.
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova are nevoie, urgent, de ajutorul partenerilor occidentali pentru a trece cu bine de această iarnă, în condițiile situației incerte de pe pieţa energetică din regiune. Afirmația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, la Conferinţa Internaţională a Gazului, organizată la Bucureşti. Şi partenerii români îşi consolidează independența energetică, alături de ţările din regiunea Mării Negre.

Reuniunea a adunat la Bucureşti miniştrii energiei din România, Republica Moldova, Grecia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Ungaria şi Georgia. Discuţiile s-au axat pe soluţii comune pentru depăşirea crizei energetice. În desfăşurare sunt o serie de proiecte care vor duce la îmbunătăţirea conexiunilor energetice între aceste țări vecine. VIRGIL POPESCU ministrul Energiei, România: „Avem un proiect de creștere a interconectării energiei electrice cu Moldova și Ucraina. Avem un alt proiect important și suntem în discuții cu colegii noștri din Azerbaidjan, Georgia, Ungaria. Vrem să construim un cablu submarin între Azerbaidjan, Georgia și România. Ne propunem să conectăm Marea Caspică de Marea Neagră. Vrem să avem un coridor verde şi ne dorim să fim primele patru țări care au un coridor verde de energie electrică care alimentează în Europa.” Ministrul Infrastructurii de la Chişinău a declarat că Republica Moldova nu dispune de propriile resurse energetice, aşa că a redus consumul cu 28% în primele 20 de zile ale lunii septembrie. Spînu a cerut ajutor partenerilor străini pentru consolidarea capacităţilor energetice ale ţării sale. ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii, Republica Moldova: „Ce poate face UE, România şi partenerii noștri este, desigur, implementarea unui nou mecanism pentru acele țări care nu își permit, în scurt timp, să plătească aceste prețuri uriașe. La nivelul Uniunii Europene s-a discutat despre Platforma Comună de Achiziționare care, din câte știu eu, nu funcționează și nu știu dacă va funcționa. Desigur că avem nevoie de niște instrumente financiare care să ajute Moldova să depășească iarna aceasta.” Miniştrii Energiei au participat şi la o întrevedere cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Părţile au identificat, deja, noi rute alternative pentru transportul de gaze naturale prin porturile din Turcia și Grecia și interconectarea pentru transportul gazelor naturale către România. KOSTAS SKREKAS ministrul Mediului și Energiei, Grecia: „Întrebarea este de ce discutăm acum despre securitatea energetică în Europa? De ce nu am avut această discuție acum 10 sau 20 de ani. Răspunsul este foarte simplu. Deoarece, în prezent, Rusia șantajează Europa prin reducerea completă a fluxurilor de gaz rusesc. Europa depinde foarte mult de gazul rusesc, iar Putin dorește să pună presiune asupra guvernelor europene pentru a reduce sprijinul acordat Ucrainei.” Conferinţa Internaţională a gazului, organizată de România, aflată la a cincea ediţie, se încheie astăzi.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter