Actualitate

Basarabenii au celebrat Ziua Națională a României. Hora Unirii s-a dansat astăzi în mai multe instituţii de învăţământ din Chişinău

Basarabenii au celebrat Ziua Națională a României. Hora Unirii s-a dansat astăzi în mai multe instituţii de învăţământ din Chişinău

Hora Unirii s-a dansat astăzi în mai multe instituţii de învăţământ din Chişinău, iar la Liceul Gheorghe Asachi a fost arborat un tricolor imens. După prânz, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei din Chișinău a fost vernisată o expoziţie foto dedicate României.

La Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Chişinău s-a celebrat Ziua Naţională a României prin momente artistice. La final toţi s-au avântat într-o horă a unirii.

„S-a înţeles că noi toţi, oamenii din Transilvania, Muntenia, Ardeal şi chiar de peste Prut, toţi noi suntem români şi nu doar din motiv etnografic, dar şi din motiv de sânge suntem totuşi fraţi.”

„Mă mândresc de instituţia noastră ţine foarte mult la tradiţiile noastre, la tradiţiile românilor pentru că la urma urmei chiar dacă ne desparte o graniţă, suntem exact acelaşi neam, ne-am născut români şi români vom muri.”

NICOLAE GUŞTIUC, director adjunct, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu": „Pe obrazul României mai sunt câteva lacrimi şi inclusiv una dintre ele, cum spunea Onisifor Ghibu, este Basarabia, care se află înafara hotarelor şi mulţi români care se află înafara hotarelor.  Dar, suntem uniţi prin cuget, prin credinţă, prin valori şi cred că lucrul acesta îl altoim în cadrul instituţiei noastre.”

TATIANA GOLBAN, director, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu": „Prin aceste activităţi frumoase ne-am unit sufletele mai aproape de ţară, mai aproape de tradiţiile noastre şi totodată sărbătorim prietenia, care este cea mai valoroasă. La mulţi ani România, la mulţi ani tuturor românilor.”

Şi la Liceul Teoretic Gheorghe Asachi s-a dansat Hora Unirii și a fost arborat un tricolor imens.

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei din Chisinau a fost vernisajul unei expoziţiei foto dedicate României.

OVI D. POP, fotograf din România: „Expoziţia România mea a pornit chiar pe gardul Ambasadei României la Minsk din Belarus acum doi ani unde ambasadorul României a dorit ca de ziua naţională să fie expusă România noastră frumoasă şi după aceasta am adus această expoziţie la Bruxelles, Singapore, chiar anul acesta am fost în Ucraina.”

LIVIA SÎRBU, director adjunct pentru relații cu publicul, Muzeul de Istorie: „Denumirea expoziţiei foarte expresivă România mea pentru că fiecare din noi are un colţişor de Românie în suflet, aici şi îl purtăm cu noi şi colaborarea a început practic din nicăieri dar iată că a ajuns la o colaborare frumoasă.”

Expoziţia "România mea" va putea fi vizitată până pe 15 decembrie la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter