Social

Ultima dorință a regretatului Ion Druță a fost să fie înmormântat în liniște și modestie, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței

Ultima dorință a regretatului Ion Druță a fost să fie înmormântat în liniște și modestie, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței

Ultima dorință a regretatului Ion Druță a fost să fie înmormântat în liniște și modestie, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței. În cazul în care corpul neînsuflețit al marelui prozator basarabean nu va putea fi repatriat în Republica Moldova, Druță i-a cerut nepoatei sale să-i incinereze trupul și să-i puna cenușa tot lângă monumentul Lumânarea Recunoștinței.

„Venim din Drochia, de la Liceul Teoretic Ştefan cel Mare şi aflând despre plecarea în nefiinţă a marelui Ion Druţă, anume astăzi am decis să organizăm o excursie.Putea să locuiască în SUA sau în altă ţară, el oricum a scris pentru oraşul Soroca, pentru cetăţenii de aici, pentru ţară, pentru popor. Pentru asta am venit să vedem, să ne uităm la monument”.  


Proiectul de suflet al lui Ion Druță, pentru care şi-a dedicat 16 ani din viaţă, va ramâne cartea de vizită a oraşului Soroca. Monumentul este amplasat pe un versant între fluviul Nistru și râpa lui Bechir și a fost inaugurat în 2004.

GRIGORE BUCĂTARU,  şef, Secţia Cultură, Soroca: „Cu toţii conştientizăm valoarea acestui monument şi ce a adus pentru Soroca. Este ideea marelui Ion Druţă. Desigur că pe parcursul vieţii am ţinut legătura. Mereu când venea în Moldova, trecea şi pe la Soroca. Vizitam împreună satele, bibliotecile”.

ELENA SPINEI, muzeograf: „Vin vizitatori, chiar azi de dimineaţă au venit elevii din Drochia. Le-am povestit, le-am recitat poezioare. Nu las niciodată nici o excursie fără a le citi câte o poezioară. Precum ştiţi, monumentul este dedicat tuturor scriitorilor necunoscuţi care au scris balade, legende”.


Ion Druță a murit ieri la Moscova la vârsta de 95 de ani. A fost mesagerul Moldovei în lume, atunci când limba și cultura erau prigonite la ele acasă. A luptat pentru limbă și alfabet încă din anii '60. Autoritățile de la Chișinău au anunțat că sunt gata să acorde tot sprijinul necesar familiei scriitorului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter