Actualitate

Nicanor Ciochină „va rămâne în funcție”, Veronica Dragalin și-a dat demisia

post-img
BREF

Află pe scurt ce s-a întâmplat pe 19 februarie. TVR Moldova amintește cele mai importante evenimente care au avut loc miercuri.

Veronica Dragalin și-a anunțat demisia: „Vor beneficia toți cei implicați în acte de corupție”

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, și-a anunțat, miercuri, plecarea din funcție într-un mesaj video publicat pe o rețea de socializare. Ea a spus că a depus o cerere de demisie către procurorul general „cu speranța” că proiectul de lege privind comasarea celor două procuraturi specializate „nu va merge înainte”. Pe 12 februarie 2025, douăzeci și nouă de deputați au înaintat o inițiativă legislativă cu privire la formarea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.

„Acuzații sunt neîntemeiate”. Reacția ministrei Justiției la demisia Veronicăi Dragalin

Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiţiei, a spus că procesul de reorganizare a Procuraturii Anticorupţie şi a Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate va continua. Aceasta a fost reacția ministrei la decizia Veronicăi Dragalin de a pleca de la şefia Procuraturii Anticorupţie. „Întotdeauna, am fost deschişi tuturor propunerilor de modificare a legislaţiei şi am cooperat inclusiv prin cadrul platformei anticorupţie unde au participat actori ai instituţiilor de forţă şi de drept”, a spus oficiala.

„Va purta o brățară”. Ce spun procurorii despre primarul din Boldurești, revenit la lucru

Primarul satului Boldureşti, raionul Nisporeni, Nicanor Ciochină, învinuit de comiterea unui accident rutier în care a murit un adolescent, a fost plasat sub control judiciar. La aproape un an de la tragedie, Ciochină, care a fugit de la locul faptei, a revenit în fotoliul de primar. Mama care şi-a pierdut copilul este revoltată de decizia magistraţilor. Consiliul Superior al Magistraturii cere iniţierea unei proceduri disciplinare pe numele judecătorului care examinează cauza penală pentru tergiversarea procesului.

Chișinăul se lasă păgubaș în fața Moscovei: Centrul rus de cultură rămâne activ

Centrul rus de știință și cultură din Republica Moldova își continuă activitatea. Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a declarat că instituţia va fi închisă definitiv după ce Parlamentul va denunța acordul privind funcţionarea acesteia semnat în 1998. Formalitățile ar putea dura însă câteva luni. Precizarea vine după ce marți purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Centrul rus își va continua activitatea până în 2026 și că Moscova nu a primit nicio notificare oficială privind închiderea lui.

Apă Canal Chişinău cere o nouă majorare de tarif

Întreprinderea Muncipală „Apă Canal Chişinău” cere o nouă majorare de tarif pentru apa potabilă furnizată consumatorilor. O solicitare în acest sens a fost trimisă miercuri Agenţiei Naţionale pentru Reglemantare în Energetică. Potrivit furnizorului, această majorare este necesară pentru ca întreprinderea să facă faţă unor cheltuieli suplimentare legate de întreţinerea infrastructurii. Ultima scumpire la apă în Chișinău a avut loc în 2023. Tarif actual constituie de 10,79 lei, iar tariful prețul solicitat este 14,46 lei.

„Vom lupta dur”. Lavrov proferează noi amenințări la adresa Chișinăului

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, în cadrul unei intervenții în Duma de Stat, că Rusia va „lupta dur” împotriva Chișinăului din cauză că nu a permis schemele rusești de asigurare cu gaze a regiunii transnistrene. În realitate, Chișinăul a fost cel care a insistat ca gigantul rusesc Gazprom să livreze gaze în stânga Nistrului pe căi transparente, în conformitate cu acordul cu Moldovagaz din 2021.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor