Social

Ziua Națională a Vinului - un prilej pentru ca basarabenii să se întâlnească în centrul Chişinăului, dar și un loc unde se cheltuie mulți bani

Ziua Națională a Vinului-costisitoare
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ziua Națională a Vinului este încă un prilej pentru ca basarabenii să se întâlnească în centrul Chişinăului. Este și un loc unde se cheltuie mulți bani pentru că mâncarea și băutura nu sunt deloc ieftine. O confirmă și petrecăreţii întâlniți de pe la tarabele pline cu fel de fel de bunătăți.

„Am luat împreună şi cu plăcinta am dat 460 de lei. – Este scump? – Cred că da, pentru moldoveni, da.  Am fost şi la altele, în afara oraşului, şi acolo erau preţuri mai bune, erau mai avantajoase, da. 100 de grame – 50 de lei! cam, cam, cam prea, dar văd că oamenii cumpără. Aici, desigur, este foarte scump, de două ori mai scump decât la noi (n.r. în Ucraina). Într-o zi de asta ce nu dai ca să faci sărbătoare pe plac”.

Comercianții își freacă mâinile de bucurie pentru că au mulți clienți și recunosc că prețurile nu sunt pentru toate buzunarele.

„Care spun că e scump. Care muncesc – au, dar care nu muncesc le pare scump. În vremurile de azi vedeţi că s-a scumpit tot. Aici sunt preţuri, nicăieri nu am văzut preţuri, abia aici. Îs frumoase”.

DANIELA DANILOVA, REPORTER TVR MOLDOVA: „Pentru o bucata de carne de porc şi 200 de grame cu roşii petrecăreţii au scos din buzunare în jur de 200 de lei. Şi asta doar pe mâncare. Dar ce fel de sărbătoare a vinului, fără un pahar de licoare. Aşa că nota de plată creşte pe măsura poftei”.

Un pahar cu tulburel, costă 5 lei iar un vin mai de soi cam 20 de lei. Pentru o sticlă cu vin, preţurile sunt de la câteva sute, până la 2000 de lei.

„În general, am vrut să cumpărăm o cărţulie, dar ele s-au terminat şi am fost nevoiţi să cumpărăm la pahar”.

Sărbătoarea Vinului este sărbătorită în aceeaşi zi când este marcată Ziua naţională fără Alcool. La nivel global, circa trei milioane de decese anual sunt atribuite abuzului de alcool, adică peste 5 la sută din totalul deceselor înregistrate. Organizația Mondială a Sănătății consideră consumul de alcool ca fiind a treia cauză de boală și moarte prematură la nivel global.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter