Vom plăti mai mult pentru gaz. Agenţia Pentru Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului. Consumatorii casnici vor achita 16 lei și 74 de bani cu TV inclus pentru un metru cub, o scumpire cu peste 27 la sută faţă de tariful actual. Noile preţuri intră în vigoare din 1 decembrie. Nemulţumiţi, unii consumatori spun că autorităţile ar trebui să le vină în ajutor.
ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Din 1 decembrie, consumatorii casnici vor achita 16 lei și 74 de bani cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaz, faţă de 13 lei si 12 bani, cât platim în prezent. Vorbim despre o scumpire cu 27,5% sau cu 3 lei și 62 de bani”
Tariful la gaz a fost aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Iniţial, Moldovagaz a solicitat o majorare cu peste 4 lei, invocând o creștere a prețului mediu de furnizare a gazelor naturale pe piața internațională şi creşterea costului de transport.
ALEXEI TARAN, director, ANRE: „Luna decembrie este una din lunile cu cel mai mare consum la nivel de an. Astfel, orice întârziere sau orice tergiversare acestui proces de aprobare ar fi dus la acumularea de devieri financiare negative. Circumstanțele prevăzute de lege s-au îndeplinit. Unul: este o creştere majoră a preţurilor pentru achiziţia gazelor naturale. La fel, exista riscul pentru sistarea aprovizionării sau pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova”.
După scumpirea gazelor naturale, va crește și tarifului la energia termică. Directorul ANRE a menționat că, în timpul apropiat, vor fi inițiate discuții dintre agenție și operatorii termoenergetici.
ALEXEI TARAN, director, ANRE: „Combustibilul principal care este utilizat la producerea energiei termice sunt gazele naturale. Ceea ce înseamnă că, pe lanț, vor fi afectate, atrase și întreprinderile în sectorul termoenergetic în vederea efectuării calculelor. Totodată, în cadrul întreprinderilor termoenergetice, pe parcursul 2024, au fost acumulate devieri pozitive. Urmează să inițiem discuții cu operatorii din sectorul termoenergetic ca să vedem un grafic de depunere a cererilor. Cert este că da, prețul la gaze influențează în tarife”.
Experţii în Energetică consideră că Moldovagaz trebuia să achiziţioneze gaz vara, atunci când preţul era mai mic.
Iar consumatorii spun că vor fi nevoiți să-și ajusteze cheltuielile.
„Trebuie să lucrezi ca să achiţi doar facturile. Nu pot să spun că eu plătesc facturile, pentru că acestea sunt achitate de soț, dar tot din bugetul familiei. Nu pot să-mi dau seama exact cât plătește acum și cât va fi diferența în viitor.”
„Evident că o să ne bată la buzunar şi evident că căutăm mereu alternative, chestii cum să suplinim acest buget.”
„Trebuie să luăm în considerare și situația noastră geopolitică. Suntem oarecum constrânși, nu noi suntem cei care deținem acest zăcământ. Prin urmare, suntem într-o anumită măsură limitați, iar clasa politică trebuie să identifice soluții pentru întreaga societate”.
„- Am dorit vremuri bune, iată că le-am găsit.
- Ce credeți că ar trebui să întreprindă autoritățile?
- Ar trebui să ia măsuri și să îndeplinească promisiunile făcute. După alegeri, prețurile au crescut din nou”.
În luna septembrie, premierul Dorin Recean declara că cetățenii Republicii Moldova nu vor achita tarife mai mari pentru gazele naturale și energia electrică. Cu o lună mai târziu, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice. În urma disputelor din ultimele zile rivind subiecul gazelor, ministrul Energiei, Victor Parlicov, este așteptat pe 5 decembrie, în Parlament, pentru a oferi explicaţii despre situația din domeniu.