Actualitate

Parlamentul urmează să aprobe un set de măsuri pentru persoanele solicitante de azil

post-img
imagine simbol

Parlamentul urmează să aprobe un set de măsuri pentru persoanele solicitante de azil. Un proiect de modificare a mai multor legi ce vizează procedura de azil a fost examinat la ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Documentul conține prevederi privind accesul persoanelor vulnerabile și cu nevoi speciale la procedura de azi, respectându-li-se drepturile ce le revin. Autorii inițiativei propun extinderea categoriilor de persoane cu necesități speciale. Printre aceștia se numără minorii neînsoțiți, familiile monoparentale cu copii, familiile cu trei sau mai mulți copii, persoanele cu dizabilități, femeile gravide, victimele traficului de ființe umane, persoanele cu probleme intelectuale și de sănătate mintală, persoanele care au fost supuse torturii, violului sau altor forme grave de violență, dar și persoanele care au atins vârsta de pensionare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, autorul inițiativei legislative, vor fi stabilite norme clare pentru a preveni abuzurile asupra sistemului de azil. O altă noutate se referă la desconcentrarea procedurii de examinare a cererilor de azil, prin intermediul direcțiilor regionale ale Inspectoratului General pentru Migrație (IGM), ceea ce va contribui la sporirea accesului persoanelor străine la procedura de azil.

Modificări efectuate vizează și oferirea protecției temporare. Legislația actuală prevede acordarea acesteia pe o perioadă de doi ani. În noul proiect de lege se propune excluderea limitării de doi ani. Amendamentul propus va stabili un mecanism flexibil pentru aplicarea protecției temporare, care poate fi utilizat prompt pentru a răspunde nevoilor refugiaților care au venit din Ucraina. Totodată, proiectul a fost completat cu prevederi privind asigurarea benevolă de sănătate a solicitanților de azil, oferindu-le posibilitatea de a alege gradul de acoperire, tipurile de servicii și furnizorii de asistență medicală. Documentul mai presupune încadrarea în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală a solicitanților de azil angajați în câmpul muncii prin contract individual de muncă.

Inițiativa legislativă privind modificarea Legii privind procedura de azil preia reglementările din actele Uniunii Europene. Documentul urmează a fi examinat în plenul Parlamentului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter