Actualitate

Reparaţia drumului naţional, Hînceşti-Leova-Cahul- Giurgiuleşti, bate pasul pe loc. Ce spun autoritățile

Reparația drumului înaintează încet
Sursa video: TVR MOLDOVA

Reparaţia drumului naţional R 34, Hînceşti-Leova-Cahul- Giurgiuleşti, bate pasul pe loc. Şoseaua, de o importanţă strategică pentru Republica Moldova, trebuia să fie gata la sfârşitul lunii februarie, anul viitor. Antreprenorul turc a cerut, însă, prelungirea termenului cu aproape un an, după ce şi-a dat seama că nu se va încadra în prevederile contractului. Responsabilii de la Administraţia de Stat a Drumurilor analizează cererea companiei şi nu exclud că ar putea să-i aplice penalităţi.

Lucrările de reabilitare a drumului au început în 2020, şi, potrivit contractului, trebuiau finalizate în cel mult doi ani şi jumătate. Doar 29% din drum este gata deşi până acum trebuia finalizat în proporţie de peste 80%.  

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Una dintre porțiunile de drum care au intrat în reparație în 2020 începe la ieșirea din orașul Hîncești. De ceva timp, drumarii turci se chinuie aici să repare un pod, însa lucrările avansează cu viteza melcului. Astăzi de exemplu, în plină zi de muncă, cei antrenati pe șantier pot fi numărați pe degete.”

Un şofer pe care l-am surprins la faţa locului s-a prezentat drept angajat al companiei turceşti de construcţii şi ne-a spus că pe şantier lucrează cel mult opt angajaţi.

„Am auzit că ei a treia lună nu primesc salariul. Măcar îi hrănesc. Mănâncă. Ei trăiesc cu speranţa, ca şi noi, moldovenii.”

La câţiva kilometri distanţă, la ieşirea din oraşul Hînceşti, drumarii turci au început, acum un an, construcţia unui zid de sprijin, necesar pentru a opri alunecările de teren. Şi aici lucrările bat pasul pe loc, iar astăzi un camion care transporta struguri a fost la un pas să se răstoarne acolo, după ce a derapat.

„Se ridica la deal, şi cineva de la deal venea cu un zil şi l-a încurcat.”

Am mers mai departe, în direcţia oraşului Leova, pentru a vedea cum decurg lucrările şi pe alte porţiuni de şantier de pe drumul aflat în reparaţie.

ŞOFER: „Te fereşti de o groapă, dai în alta. De mult timp, de când mă ţin minte, acest drum, este foarte stricat.”

„- Nu prea sunteţi muţumit de calitate?

- Da, calitatea lasă de dorit.”

Am făcut un popas la intrarea în satul Mereşeni.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Drumul dintre orașul Hîncești și comuna Mereșeni arata ca după război. E plin de gropi și denivelări. Drumarii nu au ajuns, deocamdată, până aici cu lucrările, iar șoferii sunt nevoiți să circule și în continuare pe șoseaua ciuruită.”

„Drumul, aşteptăm, că de acum s-a pornit de la Hînceşti încoace să facă. Spune că anul acesta o să ajungă şi la noi.Ceva nu le ajunge. Ori braţe de muncă, ori…  Nu pot să mă pricep. Dar încet merg.”

Am mers încă aproximativ 30 de kilometri. Am găsit mai multe zone de şantier fără muncitori.

„- Lucrează ei, dar încet.

- De ce se întâmplă asta, cum credeţi?

- Eu nu ştiu de ce.”

Potrivit directorului adjunct al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Iulian Mornealo, din cauza cauza restricţiilor pandemice de până acum, a războiului din Ucraina şi a secetei din această vară, antreprenorul nu ar fi reuşit să importe la timp, prin portul Giurgiuleşti, cantităţile necesare de materie primă.

IULIAN MORNEALO, director adjunct, ASD: „Antreprenorul s-a adresat cu o cerere de prelungire a termenului contractual până la finele anului 2023. Procedura prevede că această extensie de timp trebuie să fie justificată de către antreprenor.”

Iulian Morneală admite că antreprenorul ar putea fi amendat dacă nu se va încadra în termenii contractuali şi nu va putea justifica întârzierea. Contactat telefonic, unul dintre managerii companiei turce ne-a spus că este la volan şi nu ne poate spune nimic. Am mers apoi la sediul firmei din oraşul Hînceşti, însă nu am găsit pe nimeni din conducere acolo. Pentru reabilitarea a şoselei R 34 Hînceşti- Leova-Cahul-Giurgiuleşti, Guvernul Republicii Moldova a împrumutat 56 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Administraţia de Stat a Drumurilor are şapte litigii cu mai multe companii  străine care nu au respectat termenii de finalizare a lucrărilor pe drumuri din Republica Moldova.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter