Actualitate

Directorul unei companii care a lăsat fără bani și fără mobilă mai mulți clienți rămâne în arest

Directorul unei companii care a lăsat fără bani și fără mobilă mai mulți clienți rămâne în arest

Directorul şi fondatorul companiei Bismobil Kitchen, suspectat de escrocherie, rămâne în arest, în Penitenciarul nr. 13, pentru încă 10 zile. Decizia a fost pronunţată astăzi, după ce magistraţii Curții de Apel Chişinău au respins solicitarea avocaţilor care au cerut eliberarea lui Mihail Şaran. Şedinţa a avut loc cu uşile închise, iar Şaran a fost audiat prin teleconferință.

În cauza Şaran Mihail, Colegiul respinge recursul avocatului Rusu Aurel şi menţine forma modificării încheierii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana din 20 ianuarie 2023. Decizia este irevocabilă.

Avocații susțin că Mihail Şaran nu este învinuit pentru că ar fi luat sute de mii de euro de la clienţi , ci doar pentru nerespectarea a două contracte.  

ALEXANDRU BOT avocat: „Noi vorbim despre neonorarea obligaţiilor vizavi de confecţionarea unor bucătării, dar în sarcina domnului Şaran îi este pusă învinuirea precum că nu şi-a onorat obligaţiile pe marginea unor contracte de împrumut care sunt documentate, sunt încheiate de compania Bismobil Kitchen. Vorbim de două persoane fizice care au imprumutat această companiei cu bani, respectiv compania nu a returnat la termen respectivul împrumut”.

AUREL GROSU avocat: „Mai mult de atât nu am văzut nicio revizie contabilă care ar confirma sumele care le declară procurorii că au fost sustrase. Nu sunt ridicate de la bancă conturi ceva care să confirme aceste sume. Asta este pur şi simplu o aberaţie”.

Procurorii resping acuzaţiile şi susţin că atât timp cât persona este învinuită de escrocherie, nu contează modalitatea prin care este săvârşită.

VICTOR FURTUNĂ șef interimar la PCCOCS: „Actele emise, deja hotărârile judecătoreşti irevocabile emise în cadrul procesului penal prin sine şi prin existenţa lor combat ceea ce spun părţile apărării, iar ce spun avocaţii nu este decât o parte, o poziţie de apărare, o poziţie a lor pe care noi nu o putem comenta nicidecum”.

Directorul și fondatorul companiei Bismobil Kitchen, Mihail Şaran, a fost reținut, pe 19 ianuarie, pe Aeroportul Chișinău, când încerca să plece din Republica Moldova. El este suspectat că a luat sute de mii de euro de la clienți, cărora le-a promis mobilă de bucătărie, dar nu a mai onorat comenzile. Au fost deschise pînă acum 17 dosare și au fost reţinute, până acum, cinci persoane. Mihail Şaran pledează nevinovat. El are și în România sute de victime și este cercetat și acolo într-un dosar penal.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter