Un vin bun are nevoie de timp, dar un somelier? Cât durează până când simțurile devin instrumente de lucru? Într-un interviu oferit jurnalistei TVR Moldova Betty Turculeț, somelierul Dana Rotaru vorbește despre parcursul ei profesional, despre calitatea vinurilor moldovenești și despre ce presupune o degustare „în orb”.
DANA ROTARU, somelier: „Republica Moldova este cu adevărat o zonă foarte interesantă din punct de vedere al vinificației. Avem ceva diferit și putem oferi produse de calitate nu doar pe piața locală, ci și internațională.”
Dana și-a făcut studiile de somelier în România, în lipsa unei instituții specializate în Republica Moldova, dar observă că interesul pentru acest domeniu e în creștere și la noi.
DANA ROTARU, somelier: „Se mai practică și la noi, dacă vine un profesor acreditat, dar eu am preferat să fac asta în România.”
Printre soiurile moldovenești pe care le promovează cu mândrie se numără Viorica, Floricica sau Codrinschii. Dana Rotaru spune că vinurile noastre pot concura cu cele din Franța sau Italia.