Social

La Opaci, a fost amenajată parcela de onoare pentru eroii români din cel de-al Doilea Război Mondial

video

Ziua veteranilor de război este celebrată în România în fiecare an pe 29 aprilie. Memoria eroilor a fost marcată marți şi în localitatea Opaci, din raionul Căuşeni. La cimitirul din localitate s-a reinaugurat Parcela de Onoare, loc în care sunt înhumaţi 17 militari români din Regimentele 2 Dorobanți și 55 Infanterie, căzuţi la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonia de la Opaci a început cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, urmată de o depunere de flori la monumentul ostaşilor.

VENIAMIN GOREANU, Episcopul Basarabiei de Sud: Este foarte important să ne cinstim eroii. Prin cinstirea eroilor, noi arătăm, pe de o parte, continuitatea neamului nostru, iar pe de altă parte, multele jertfe prin care noi am ajuns să trăim astăzi în liberate şi să ne bucurăm de vremurile pe care le trăim, în pofida contextului general care nu este unul tocmai paşnic sau cum ni l-am dorit noi.

Zeci de localnici şi oficiali de pe ambele maluri ale Prutului au participat la evenimentul solemn dedicat eroilor români.

EXCELENŢA SA CRISTIAN LEON ŢURCANU, Ambasadorul României în Republica Moldova: Veteranii de război reuşesc şi astăzi să ne evoce din momentele de mare cumpănă prin care au trecut pentru a-şi îndeplini misiunea sacră, aceea de a-şi apăra şi elibera ţara de sub ocupaţie străină. Noi, generaţiile de astăzi, avem datoria morală de a rememora faptele lor de vitejie şi de a aduce un pios omagiu celor care s-au jertfit pentru patrie şi pentru popor.

SERGIU PLOP, secretar de Stat, Ministerului Apărării al Republicii Moldova: Prin astfel de ceremonii aducem un omagiu, nu doar eroilor, ci şi valorilor pentru care au luptat: libertatea, demnitatea şi pacea. Istoria, oricât de dureroasă ar fi, uneori trebuie asumată cu onestitate şi înţelepciune.

Ceremonialul militar-religios reflectă sacrificiul militarilor români şi oferă generațiilor actuale ocazia de a-și exprima recunoștința prin astfel de evenimente.

ROMAN PINTEAC, primar Opaci: Este un lucru foarte important, atât pentru localitatea noastră, cât şi pentru întreaga Basarabie deoarece aceşti eroi şi-au dat viaţa pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Ei au venit să ne elibereze de sub ocupaţia rusească, care venise cu un an înainte, aici în Basarabia.

VITALIE MARINUŢA, fost ministru al Apărării, Republica Moldova: Aceste parcele care sunt inaugurate cu ajutorul României, cu ajutorul fraţilor noştri, ne dau posibilitatea ca noi să renaştem. Din aceste considerente, şi pentru raionul Căuşeni, şi pentru întreaga Republică Moldova, inclusiv deschiderea acestei parcele în data de 29 aprilie când în România se comemorează ziua veteranului de război, este acea picătură în renaşterea noastră ca români sau trezirea conştiinţei noastre.

DRAGOŞ GALBUR, preşedinte, Partidul Naţional Moldovenesc: Atât timp cât vom şti care ne sunt rădăcinile, care ne sunt originile, că armata română a luptat pentru eliberarea Basarabiei, că sângele românesc s-a vărsat aici pe pământ românesc, ca noi astăzi să vorbim în limba română, ca noi astăzi să gândim în limba română, atât timp eu cred că noi avem un viitor românesc şi noi vom face tot posibilul ca viitorul Republicii Moldova să fie unul românesc şi european.

Parcela de Onoare de la Opaci face parte din ansamblul de peste 30 de cimitire și monumente dedicate eroilor români din Primul și Al Doilea Război Mondial care au fost reabilitate cu ajutorul Ambasadei României în Republica Moldova și al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor din România. REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: Dumitru Lupu

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter